Recensie

Recensie Muziek

Slimme songs met internationale potentie

Het legendarische Amerikaanse label Sub Pop tekende de Nederlandse band The Homesick en brengt hun tweede album The Big Exercise uit. Het Friese trio voegt zich daarmee in het illustere rijtje van Nirvana, Fleet Foxes en The Shins; bands die Sub Pop als springplank gebruikten voor wereldsucces. Met hun slimme popmuziek en meerstemmige zang heeft The Homesick het nodige gemeen met The Shins. Ook de hoekige new wave van het Britse XTC klinkt door in de ambitieuze composities van deze jonge groep die niet terugschrikt voor een 6/8ste maat of het gebruik van klarinet en klavecimbel. De nummers zijn gelaagd en veelzijdig, met het sprankelende ‘I Celebrate My Fantasy’ als beste bewijsstuk van vrolijk stemmende inventiviteit. Pas wanneer ze het in slotnummer ‘Male Bonding’ eventjes op een schreeuwen zetten met piepende gitaren, lijkt het of ook Kurt Cobain heeft meegekeken bij het maken van dit grensoverschrijdende album.