Recensie

Recensie Muziek

Sepultura mengt sterk stijlen na droge periode

Brazilianen hebben blijkbaar wat met cijfers. Zo legde de moeder van voormalig Sepultura-drummer Iggor Cavalera zoveel bijgeloof in het cijfer 5, dat haar zoon een extra g aan zijn voornaam toevoegde. De huidige incarnatie van Sepultura, al een ruim volwassen mensenleven zonder zowel Iggor als zijn broer Max Cavalera in de line-up, heeft iets met het cijfer 4. Hun nieuwste album heet Quadra en is opgedeeld in vier delen: snoeiharde thrash metal, Braziliaanse ritmes uit de Roots-tijd, een iets experimenteler deel, en dan nog een melodieuzer deel met akoestische gitaren.

Dat stijlmengen maakt Quadra veelzijdig en spannend, en de tweede sterke plaat op rij na een vrij droge periode. De band laat de symfonische effecten soms lekker walmen rond snijdend harde riffs, vooral in songs als ‘Isolation’ en ‘Guardians of Earth’. Mooi is het stuiterende ‘Capital Enslavement’, dat in elk Sepultura-tijdperk zou passen.

Live: 9/7, Dynamo Metalfest, Eindhoven