Recordaantal bedrijven opgericht, waaronder ruim 15.000 webwinkels

CBS In 2019 werden in Nederland 207.000 bedrijven opgericht. Dat is een toename van 23.000 ten opzichte van 2018.
Pakketten bij een sorteer- en distributiecentrum.
Pakketten bij een sorteer- en distributiecentrum. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nog nooit werden in Nederland zoveel bedrijven opgericht - waaronder 15.000 webwinkels - als vorig jaar. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2018. Meer dan de helft van de bedrijven die vorig jaar in de sector ‘handel’ werden opgericht, waren internetwinkels. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De Nederlandse ondernemingsdrang manifesteert zich ook buiten de wereld van webwinkels. In alle sectoren samen werden 207.000 bedrijven opgericht. Dit aantal, met een toename van 23.000 ten opzichte van 2018, is nog nooit zo hoog geweest.

Volgens de voorlopige cijfers van het eerste kwartaal van 2020 verkopen veruit de meeste webwinkels kleding. Daarna volgen de webwinkels die andere non-foodproducten verkopen, zoals cosmetica en tijdschriften. Op de derde plek staan webwinkels die huis- en tuinartikelen verkopen. Hoewel veel van dit soort webwinkels werden opgericht, is dat geen garantie voor langdurig succes: één op de negen webwinkels werd vorig jaar opgeheven.

Het populairste type bedrijf om op te richten waren de ‘specialistische zakelijke diensten’, waaronder bijvoorbeeld managementadvies- en vertaalbureaus. Daarop volgt de sector handel en daarna de bouw. Hoewel het aantal opheffingen vorig jaar ook een hoogtepunt bereikte, nam het aantal bedrijven per saldo wel toe. Op 1 januari 2020 waren 1,85 miljoen Nederlandse bedrijven actief, een jaar eerder waren dat er 1,75 miljoen.