Een schilderij bij een gedicht

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

Ice Age (2010), foto-afdruk, 136x112 cm.
Ice Age (2010), foto-afdruk, 136x112 cm.

Haar ogen / hoeven niet meer / ingelijst.

Mascara /heeft haar werk / gedaan.

Kon ik ze /maar ophangen,

ze hadden perfect / bij de bruine bank gestaan.

Dat gedicht kiest André Verschoor als je hem vraagt een keuze te maken uit zijn bundel Ode, een stuk of negentig gedichten die hij schreef onder pseudoniem. Als je ze leest ga je als vanzelf glimlachen, terwijl je tegelijk ontroerd raakt: wat een opmerkzame, liefdevolle en tegelijk vaak net wat schurende blik. Op de omslag van de dichtbundel staat een kunstwerk van Mu Xue, een Chinese kunstenares die sinds 2004 in Nederland woont. In 2010, toen Verschoor haar vroeg dit werk te maken, was ze nog een beginnend kunstenaar. Inmiddels is werk van haar te zien geweest in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in musea in China (Shenzhen, Nanjing).

André Verschoor is eigenaar van een ingenieursbureau, Reijneveld Engineering, in Amersfoort. Daarnaast heeft hij een kleine uitgeverij voor poëzie, Lipari.

André Verschoor: „Ik schrijf poëzie sinds mijn zeventiende, maar zoals dat gaat: niemand wilde het uitgeven. Toen dacht ik: dan doe ik het zelf. Lipari geeft één à twee bundels per jaar uit, vaker één dan twee. Bij elke dichtbundel vraag ik een jonge kunstenaar een kunstwerk te maken dat de omslag wordt. ‘Laat je maar inspireren’, zeg ik dan. Die werken koop ik daarna aan – ze hangen op de uitgeverij. Het zijn er nu twaalf.

„Dit is de tweede bundel van ‘de Romein’, mijn pseudoniem. Voor Ode heb ik ‘naar model’ gedicht. Ja, dat klinkt raar, maar ik kan het uitleggen. Kijk: een fotograaf, een schilder, een beeldhouwer: allemaal werken ze met modellen. Waarom een dichter dan niet? ‘De Romein’ heeft een oproep geplaatst, en terwijl zo’n model dan zat, liep of stond, ging ik over haar dichten. Intussen praatten we, dus het was nog best lastig. Ik zie het als nieuwe dichtvorm, in het woord model zit ook niet voor niks het woord ode. Al met al heb ik vier jaar over deze gedichten gedaan.

„Mu Xue heeft een abstract werk gemaakt, wat je misschien niet zou verwachten bij zulke lichamelijke gedichten. Maar ik vind het perfect passen bij de sfeer ervan: de zachte linten, de rondingen, het licht dat erdoorheen sijpelt.”