Landbouw

Overleg met boerenlobby opgeschort

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) heeft het overleg met boerenlobbyclub Landbouw Collectief woensdag opgeschort. Reden is een dreigend bericht dat actiegroep Farmers Defence Force (FDF) die ochtend publiceerde. FDF is een van de dertien leden van het Collectief.

In de oproep richt FDF zich tegen „vleesbazen, de zuivelbobo’s, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde [op het gebied van, red.] belangenbehartiging”. Zij zullen volgens de actiegroep langsgaan bij Schouten om „als een Judas de sector te verraden”. Ook schreef de FDF dat iedereen die zich daaraan schuldig maakt „dat zal weten”.

Minister Schouten wilde weten of het bericht van FDF ook door het Collectief gedragen werd. Daar kwam volgens haar woordvoerder „geen duidelijk antwoord op”. Daarop schortte de minister het overleg na drie kwartier op. Premier Rutte zei dat hij de teksten „heel ver” vond gaan. Schouten zei dat het overleg kan worden hervat „als er excuses komen” en de FDF afstand neemt van het bericht.

Dinsdag lekte uit dat het kabinet 350 miljoen euro vrijmaakt voor het uitkopen van veehouders die zorgen voor veel stikstofuitstoot nabij Natura 2000-gebieden. Ook komt er 200 miljoen euro extra om de sector te verduurzamen. (NRC)