ING noteert fors lagere winst in laatste kwartaal 2019

Kwartaalcijfers De winst van ING daalde in het vierde kwartaal van vorig jaar met bijna 31 procent naar 880 miljoen euro.
Een vlag bij het kantoor van ING.
Een vlag bij het kantoor van ING. Foto Bas Czerwinski/ANP

Hogere kosten voor scherper klantentoezicht en de lage rente hebben ING een lastig vierde kwartaal bezorgd. De bank zag in het laatste kwartaal van 2019 de winst flink dalen. De nettowinst zakte in de laatste drie maanden van vorig jaar naar 880 miljoen euro, een daling van 30,9 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Dat blijkt donderdag uit nieuwe jaarcijfers van ING.

Ook in eerdere kwartaalcijfers drukten de investeringen in aangescherpte klantenscreening de bedrijfsresultaten. ING heeft wereldwijd 4.000 medewerkers aan die toezicht op verdachte transacties moeten houden. ING zegt te verwacht dat de kosten nu hun plafond hebben bereikt.

In 2018 trof de bank een schikking van 775 miljoen met het Openbaar Ministerie. ING zou volgens justitie te weinig gedaan hebben om witwassen te bestrijden.

ING noteerde over heel 2019 een iets hogere winst: bijna 4,8 miljard euro, een stijging van 1,7 procent vergeleken met 2018.

Lees ook: Witwasaffaire voelbaar in resultaten ING

Extreem lage rentes

Ralph Hamers, topman van ING, zegt donderdag in een persbericht: „We zagen in 2019 een stijging van de onderliggende kosten van 4,5 procent, inclusief een duidelijk stijging van de regelgevingskosten, evenals kosten in verband met ons KYC-verbeteringsprogramma.” Regelgevingskosten voor heel 2019 bedroegen ruim een miljard en bevatten onder meer de kosten voor de depositogarantiestelsels in de verschillende landen waarin ING actief is.

Banken kampen de afgelopen tijd met extreem lage rentes - ING voerde vorige week als tweede grootbank een negatieve rente in voor klanten met meer dan 1 miljoen euro op hun spaarrekening. Afgelopen kwartaal verhoogde de bank desalniettemin zijn totale rente-inkomsten met 0,7 procent tot 3,6 miljard euro.

Bij de bank werken zo’n 54.000 mensen in meer dan veertig landen.

Lees ook: Sparen is niet langer de stabiele winstbron

Dit artikel is in de loop van de dag aangevuld met informatie uit investeerders- en persgesprekken.