Trump overleeft stemming in Senaat, Romney stemt vóór afzetting

Impeachment

Donald Trump heeft zijn afzettingsprocedure zoals verwacht overleefd. De stemming in de Amerikaanse Senaat woensdag verliep bijna geheel volgens partijlijnen. Bijna alle Republikeinen achtten de president niet schuldig, de Democraten wel. Mitt Romney uit Utah was de enige Republikein die tegen de partijlijn in ging. Het is voor de derde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat er werd gestemd over het afzetten van de president.

Twee aantijgingen jegens Trump waren naar de Senaat gestuurd: het misbruiken van de macht en obstructie van de rechtsgang. Wat betreft machtsmisbruik - door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan te zetten tot onderzoek naar zijn politiek rivaal Joe Biden door militaire hulp achter te houden – bevonden 48 senatoren hem schuldig (47 Democraten en Romney) en 52 Republikeinen hem niet schuldig. Romney achtte de president echter niet schuldig aan obstructie van de rechtsgang, volgens Democraten probeerde Trump het onderzoek naar de kwestie tegen te werken.

Om een president af te zetten moet twee derde voor stemmen (van in totaal 100 senatoren). Senator Romney bleek de enige verassing te zijn. „Het corrumperen van een verkiezing om jezelf aan de macht te houden, is misschien wel de meest grove, en vernietigende overtreding van de ambtseed die ik mij kan voorstellen”, zei Romney voor de stemming. „Wat de president heeft gedaan was verkeerd. Verschrikkelijk verkeerd.” (NRC)