Illegale vakantieverhuur

Amsterdam draait boetes terug

Amsterdam draait boetes voor illegale vakantieverhuur terug omdat de Raad van State lokale regelgeving van de gemeente ongeldig heeft verklaard.

De gemeente Amsterdam draait voor 400.000 euro aan boetes voor illegale vakantieverhuur terug. Dat heeft wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) woensdag gezegd in de gemeenteraad. Aanleiding is een uitspraak van de Raad van State vorige week waarmee de Amsterdamse vrijstelling om zonder vergunning een woning te verhuren ongeldig werd verklaard.

Alleen boetes die nog ‘in een juridisch traject’ zitten vervallen. Dat zijn er „tussen de zestig en zeventig”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De hoogte van een boete voor illegale vakantieverhuur bedraagt 6.000 euro. Wie al een boete heeft ontvangen en geen bezwaar meer kan maken – wat binnen zes weken moet gebeuren – moet de boete gewoon betalen.

Amsterdam omzeilde de wettelijke vergunningsplicht met een eigen huisvestingsverordening. Inwoners hoefden geen vergunning voor vakantieverhuur aan te vragen, maar moesten wel voldoen aan voorwaarden. Zo moesten ze het vooraf melden als ze verhuurden via bijvoorbeeld Airbnb. Veel verhuurders hielden zich daar niet aan: van de twintigduizend Amsterdamse adressen op Airbnb werd slechts een kwart aangemeld. De rest kwam in aanmerking voor een boete. Volgens de hoogste bestuursrechter was de gemeente echter niet bevoegd Amsterdammers vrij te stellen van de vergunningsplicht, en mag ze dus ook geen meldplicht eisen, of overtreders ervan beboeten.

De gemeenteraad zoekt nu een oplossing. Het waarschijnlijkste scenario is dat wordt gewacht tot de nieuwe Wet toeristische verhuur van woonruimte van kracht is. (NRC)