Human Rights Watch

‘Honderden migranten uit El Salvador vermoord of misbruikt na uitzetting uit VS’

Zeker tweehonderd Salvadoraanse migranten en asielzoekers zijn vermoord, verkracht of gemarteld nadat ze zijn uitgezet door de Verenigde Staten. Dat gebeurde terwijl de gevaren van deportatie bekend waren bij de Amerikaanse autoriteiten, schrijft Human Rights Watch (HRW) in het woensdag verschenen rapport Deported to Danger.

Volgens HRW zijn 138 uitgezette Salvadoranen tussen 2013 en 2019 vermoord door bendeleden, politieagenten, soldaten, doodseskaders of ex-partners – meestal binnen twee jaar na uitzetting door de VS. Vaak zijn zij het slachtoffer geworden van de personen voor wie zij in de eerste plaats waren gevlucht.

Ook zijn volgens het rapport ruim zeventig uitgezette Salvadoranen het slachtoffer geworden van geweld, seksueel misbruik, afpersing en marteling. Er zijn mensen vermist geraakt nadat ze vanuit de VS terugkeerden naar El Salvador.

Hoewel de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte zijn van de gevaarlijke situatie in het land, worden veel Salvadoraanse asielzoekers nog altijd teruggestuurd, zegt HRW. De afgelopen jaren is het aantal mensen uit het door geweld geteisterde El Salvador dat asiel aanvraagt in de VS sterk toegenomen. (NRC)