Recensie

Recensie Muziek

Hiphopzwaargewicht ScHoolboy Q verspeelt zijn kansen in 013

Hiphop Zeven maanden nadat ze allebei afzonderlijk op hiphopfestival WOO HAH! speelden, keerden ScHoolboy Q en Jay Rock samen terug in Tilburg.

‘ ScHoolboy Q’ tijdens zijn optreden in Tilburg.
‘ ScHoolboy Q’ tijdens zijn optreden in Tilburg. Jostijn Ligtvoet

De tour is vernoemd naar ScHoolboy Q’s nieuwste album CrasH Talk en dat is aan alles te zien. Labelmaatje Jay Rock is slechts het voorprogramma in 013; hij beweegt weinig en krijgt enkel sombere rode lichteffecten op het podium. De rapper uit Watts, Los Angeles, moet het hebben van zijn lage stemgeluid én dat van labelgenoot Kendrick Lamar, die vaak te horen is op de achtergrond.

“We gonna keep this energy”, roept hij als het publiek zich tijdens een rustige r&b-track opmaakt voor een moshpit en een cirkel vormt. Met ‘King’s Dead’ en ‘Win’ voldoet hij aan die behoefte om te knallen, maar Jay Rock verdiende meer. Zowel qua aankleding als qua aandacht van het publiek.

Lees ook: Jay Rock doet Melkweg uit zijn voegen barsten met klassieke hiphopshow

Arrogante houding

Dan is daar ScHoolboy Q, die voor de derde keer in deze regio optreedt, maar duidelijk laat merken liever ergens anders te zijn. De vroege „What up, Amsterdam?” in de show herstelt hij gelukkig nog, maar nadat hij na zijn felle en energieke tracks volgens hem niet genoeg energie van het publiek terugkrijgt, valt er een deken van arrogantie over hem heen. „Zijn er in Tilburg wel echte ScHoolboy Q-fans? Of moet ik de volgende keer weer gewoon naar Amsterdam?”

Die arrogante houding staat hem niet en blijft de hele show hangen, tot het vervelende aan toe. „Ik weet alles van Amsterdam. Ik ben geboren in Duitsland, maar daar weet ik geen donder van.” Met afgemeten flows op de dreigende keys in ‘Floating’ en de springerige productie van ‘Collard Greens’ probeert hij zijn hachje nog te redden. Maar hoe strak hij ook rapt en hoeveel publieksfavorieten er ook klinken, ‘Q’ heeft zijn kansen al verspeeld.