HEMA hernoemt moorkop: chocoladebol

Gebak Een bakker die besloot de naam ‘moorkop’ af te schaffen, sloot donderdag zijn winkel vanwege een „onveilige situatie”.
Een moorkop/chocoladebol/roomkop.
Een moorkop/chocoladebol/roomkop. Getty Images/iStockphoto

De warenhuisketen HEMA gaat de naam van het gebakje ‘moorkop’ schrappen. De roomsoezen heten vanaf 30 maart ‘chocoladebol’. De oude naam „past niet meer bij deze tijd”, laat HEMA donderdag weten. De bakker My Cakes in het Zuid-Hollandse Monster die woensdag dezelfde beslissing maakte, voelde zich donderdagmiddag gedwongen zijn winkel te sluiten omdat een „onveilige situatie” ontstond, zo meldt de bakker op Facebook.

Het afschaffen van ‘moorkop’ heeft te maken met de tijdsgeest, stelt HEMA. „Meerdere malen per jaar verandert het aanbod van gebak en dan neem je de prijzen en de tekst en de naam door. Je wilt het altijd bij de tijd houden”, zegt een woordvoerder. „Het product is ongewijzigd, daar kun je nog steeds van smullen.”

Het woord ‘moor’ heeft meerdere betekenissen en werd in het verleden gebruikt voor mensen met een zwarte huid. Afrikaanse moslims die tijdens de Middeleeuwen in Spanje woonden werden Moren genoemd. De chocoladesoes komt door de naamsverandering op het lijstje lekkernijen dat een nieuwe naam kreeg nadat ze bij mensen een racistische connotatie opriepen, zoals de ‘negerzoen’.

Verandering ‘negerzoen’

Net als toen de naam daarvan werd aangepast, zijn er nu mensen ontevreden over het voornemen van HEMA en My Cakes. De politie bevestigt donderdag dat de bakker uit Monster een melding heeft gedaan en dat er een agent ter plaatse is geweest. „We hebben geen strafbare feiten geconstateerd,” zegt een woordvoerder van de politie. De bakker van My Cakes zegt dat er mensen naar zijn zaak kwamen en „een moorkop eisten”. Uit voorzorg heeft hij daarop zijn twee medewerkers naar huis gestuurd en de zaak gesloten.

„Ik vind het erg jammer dat mensen niet openstaan voor een normale discussie”, schrijft My Cakes op Facebook. De bakker besloot de naam aan te passen nadat klanten zeiden dat moorkop een racistische connotatie heeft en herinneringen oproept aan de slavernij.

HEMA zegt onafhankelijk tot de naamsverandering te zijn gekomen. De beslissing zou aan het licht zijn gekomen doordat My Cakes dezelfde week de naam had veranderd. „Het was niet de bedoeling om het te communiceren. En dat hebben we nu ook niet gedaan, maar mensen zijn gaan speuren naar waar het nog meer werd aangepast”, zegt een woordvoerder van het warenhuis.

Ook een lokale fractie van de PVV sprak zich uit over het gebakje:

Twitter avatar PVVRotterdam010 PVV Rotterdam Vandaag internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis. Meer dan 125 miljoen vrouwen zijn genitaal verminkt.
Geen aandacht van de media hiervoor vandaag, die hebben het liever over moorkoppen.
https://t.co/IifgYojjxl