Farmers Defence Force

Dreigbrief boeren verstoort overleg

Tijdens een vergadering van het Landbouw Collectief heeft boerenactiegroep Farmers Defence Force woensdagavond excuses aangeboden voor een dreigend bericht dat het FDF-bestuur eerder op de dag had uitgestuurd. Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) zegde om dat bericht overleg af met het Landbouw Collectief, waar FDF ook deel van uitmaakt. De actiegroep weigerde eerder nog excuses te maken.

Maar na spoedoverleg van het Landbouw Collectief, waar dertien boerenorganisaties in vertegenwoordigd zijn, liet FDF-voorzitter Mark van den Oever weten excuses aan te bieden voor de „verkeerde woorden”. In het gewraakte bericht stond dat „vleesbazen, zuivelbobo’s, bankiers en de gevestigde orde belangenbehartiging” bij minister Schouten langs zouden gaan om de sector „als een Judas te verraden”. Zij werden gewaarschuwd met „een ieder die de sector nu verraadt zal dat weten”. Daarmee leek FDF zich onder meer tegen LTO Nederland te keren, dat ook deel uitmaakt van het Landbouw Collectief. Minister Schouten en premier Rutte vonden die teksten te ver gaan.

Nu FDF excuses heeft gemaakt, is de weg weer vrij voor gesprekken tussen de boerenlobby en de minister. Het Landbouw Collectief verwacht op korte termijn hervatting. (NRC)