Dodental vliegtuigcrash Turkije opgelopen, ook Nederlander gewond

Istanbul De crash van de Boeing 737, die in Turkije van de baan raakte en in meerdere stukken brak, heeft aan drie inzittenden het leven gekost.
De Boeing 737 brak na de landing in Istanbul in drie stukken.
De Boeing 737 brak na de landing in Istanbul in drie stukken. Foto Ozan Kose/AFP

Het dodental van de vliegtuigcrash in de Turkse stad Istanbul is opgelopen tot drie. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca donderdag bekendgemaakt. Een passagiersvliegtuig van Pegasus Airlines raakte woensdag na de landing van de landingsbaan en brak in drie stukken.

Bij het ongeluk raakte ook een Nederlander gewond, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagmiddag. Het gaat om de co-piloot van het vliegtuig. Het ministerie kan om privacyredenen alleen zeggen dat hij in het ziekenhuis ligt. Ook de aard van zijn verwondingen is niet bekend. Voor zover bij het ministerie bekend was de co-piloot de enige Nederlander in het toestel.

Het is niet duidelijk of de doden passagiers of bemanningsleden zijn. In de Boeing 737 zaten 177 passagiers en zes bemanningsleden. 179 inzittenden raakten gewond en worden in achttien verschillende ziekenhuizen behandeld. Zij verkeren allemaal buiten levensgevaar, aldus Koca. Het is niet bekend wat hun verwondingen zijn. Op beelden was te zien dat er ook brand uitbrak tijdens de crash.

De crash werd waarschijnlijk veroorzaakt door slechte weersomstandigheden, zei de gouverneur van Istanbul Ali Yerlikaya tegen persbureau Reuters. Het waaide en regende hard toen het toestel landde op Sabiha Gökcen Airport, de tweede luchthaven van Istanbul. Na de landing schoot de Boeing vijftig tot zestig meter door.