Foto Karlijn van Diepen

De wijkfotograaf: een heel land binnen Amsterdam Nieuw-West

Karlijn van Diepen liep met haar camera maandenlang door Amsterdam Nieuw-West. Een gebied van 33 vierkante kilometer. „Dat stimuleert om meer te zien.”
Is het in de VS, Schotland of toch Zweden? Het is allemaal Amsterdam Nieuw-West, door de lens van fotograaf Karlijn van Diepen (42). Met pen tekende ze op een kaart de wijk af. Binnen de grenzen van 33 vierkante kilometer moest ze blijven voor haar project Town Country. Daarin is ze streng. „Een klein werkterrein stimuleert om meer te zien”, zegt ze. Al wandelend trok ze maandenlang door de wijk. „Wandelen gaat langzaam, daardoor zie je meer, kijk je anders.”
Van tevoren had ze niks uitgezocht over het stadsdeel. „Dat zou mijn beeld beïnvloeden, dan ga je zoeken naar bevestiging. Ik wilde een open blik behouden.” Dat betekent dus dat ze misschien niet alles heeft gezien, of iedereen gesproken. „Dat hoeft ook niet”, zegt ze. Fotografie is bij uitstek een medium waarbij je dingen open kunt laten, zegt Van Diepen. „Dingen vallen buiten beeld, of zijn niet in beeld te vangen, daardoor geeft fotografie de kijker de vrijheid om die ruimte zelf in te vullen.” Door die ruimte kan Amsterdam Nieuw-West in haar foto’s lijken op een buitenwijk in Californië, Marokko, Bali, Zweden of in Ierland. Haar lens maakt de wijk zo divers als de inwoners van de wijk zijn, met hun 180 verschillende nationaliteiten.

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Juist met de bewoners wilde ze in contact komen. „Door die gesprekken krijg je een beeld van hoe ze leven, waar ze trots op zijn, wat volgens hen anders moet.” Die praatjes met onbekenden zijn we verleerd, merkte ze. „Jammer, ik zou willen dat mensen weer met elkaar in gesprek gaan.”
Toen ze het project begon, moest ze denken aan haar oude buren. „Die waren opeens verdwenen toen ik terugkwam van een weekendje weg. Ze bleken te zijn verhuisd, zonder iets te zeggen. „Het voegt iets toe om contact te hebben met je omgeving, met je buren, dat is gezond. Als je blij bent met je buren ben je gelukkiger, dat staat ook in de Libelle.”
Town Country is te zien tot en met 22/3 in het Van Eesteren Museum, Amsterdam. Zie: vaneesterenmuseum.nl.

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen

Foto Karlijn van Diepen