Nieuwe coronavirus

Nieuwe besmettingen in het VK en in Spanje gelinkt aan resort

Het aantal besmettingen met het Wuhan-coronavirus is recent snel opgelopen: het aantal dodelijke slachtoffers ligt nu hoger dan dat van de SARS-epidemie in 2003. Diverse landen treffen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het nieuwe virus.

Twee nieuwe besmettingen in het VK en in Spanje, verband met Frans skiresort

In zowel Mallorca als in het Verenigd Koninkrijk is zondag een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. De besmettingen houden verband met die van vijf Britten die het virus opliepen in een vakantiehuis in een skiresort in de Franse Alpen. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten in Spanje en in het VK zondag bekend, meldt persbureau Reuters.

Een Brit die onlangs een conferentie in Singapore bezocht, stopte op doorreis bij het chalet in het dorp Les Contamines-Montjoi. Daar is hij in contact gekomen met een groep Britse vakantiegangers en een Brits gezin dat in het dorp woont. Eén van de zeven uit die groep die besmet is geraakt, is een kind. Zondag is een derde school in de gemeente gesloten.

Uit een overzicht van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding bleek zondag dat in heel Europa 37 mensen besmet zijn geraakt. Niemand is in Europa gestorven aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Zes evacués uit Wuhan aangekomen op Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport zijn zondagmiddag zes evacués uit het Chinese Wuhan aangekomen. Het gaat om vier Nederlanders en twee Chinese familieleden. Na het landen in Eindhoven zijn ze medisch getest. Over hun gezondheid is niets naar buiten gebracht. Ze gaan nu veertien dagen in quarantaine.

De zes maakten deel uit van een groep evacués uit verschillende landen die vanuit China naar Londen vloog. Vanuit daar bracht een vlucht hen zondagochtend naar Berlijn, waarna ze met een militair transportvliegtuig naar Eindhoven Airport zijn vervoerd.

De vier Nederlanders en de Chinese familieleden konden niet meekomen met een eerdere begeleide vlucht van in totaal zeventien mensen die vorige week aankwam op de luchthaven in Eindhoven.

Scholen in provincie waar besmetting begon langer dicht

Scholen in Hubei blijven tot zeker 1 maart gesloten, zo heeft het bestuur van de Chinese provincie besloten volgens de krant People's Daily. Door scholieren thuis te laten blijven wil het provinciale onderwijsbureau verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk tegengaan. In Hubei ligt de miljoenenstad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst werd overgedragen en geconstateerd. Volgens dezelfde krant worden in die stad in medische centra nog extra maatregelen genomen om besmetting te voorkomen:

Twitter avatar PDChina People's Daily, China Authorities on Sunday started to disinfect Wuhan city, the epicenter of the #coronavirus outbreak, twice a day in key areas such as medical institutions, quarantined venues, houses of confirmed cases and close contacts, etc., to beef up efforts in containing the epidemic. https://t.co/lvefNP9uc7

Volgens persbureau Reuters houden ook scholen in de gemeente Shanghai en de provincies Shandong en Jiangsu de deuren voor een langere periode dicht.

Dodental nieuwe coronavirus overstijgt dodental SARS-epidemie

Het dodental van het nieuwe coronavirus is gestegen naar 805. Daarmee heeft het virus het aantal sterfgevallen van de SARS-epidemie in 2003 ingehaald. Toen stierven wereldwijd 774 mensen aan die variant van het coronavirus.

Het merendeel van de doden is gevallen in de Chinese provincie Hubei, waar 780 doden zijn geteld. In Hubei ligt de miljoenenstad Wuhan, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook. Op één dode na viel de rest van de doden ook in China.

Momenteel zijn er meer dan 36.600 besmettingen gemeld van het nieuwe coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het virus uitgeroepen tot wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid.

Vijf Britten besmet in Frans skiresort

In Frankrijk zijn besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld bij vijf Britten, meldt persbureau AP. De vijf verbleven in de Alpen, onder hen is ook een negenjarig kind. De groep liep het virus op in een skiresort. Vermoedelijk raakten de vijf besmet doordat ze in contact waren geweest met een andere Brit, die recent in Singapore was verbleven. De Britten worden opgevangen in ziekenhuizen rondom de stad Lyon. Twee scholen in de gemeente Les Contamines-Montjoie zijn gesloten, omdat het negenjarig kind daar recent les had gekregen. Volgens de Franse minister van Volksgezondheid verkeren de vijf niet in kritieke toestand.

In Frankrijk zijn nu elf besmettingen gemeld, in het Verenigd Koninkrijk drie. Het VK heeft zaterdag nog eens tweehonderd mensen opgehaald uit de getroffen regio rond Wuhan. Aan boord zitten overwegend Britten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei zaterdag dat het aantal besmettingen de afgelopen dagen is gestabiliseerd, maar de organisatie vindt het te vroeg om te voorspellen hoe de verspreiding van het virus zich verder ontwikkelt.

Foto Denis Balibouse/Reuters

Amerikaanse beurswaakhond schort handel in aandeel op wegens valse corona-claims

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vrijdag de handel in het aandeel Aethlon Medical aan de Nasdaq tijdelijk stilgelegd. Volgens de beurswaakhond verspreiden externe partijen - „ogenschijnlijk niet gelieerd aan het bedrijf” - valse claims over de effectiviteit van een product van Aethlon tegen het Wuhan-coronavirus.

Naast de zorgen over „de nauwkeurigheid en de adequaatheid” van die informatie had de SEC ook vragen over „recente en ongebruikelijke marktactiviteit sinds 22 januari”. De beurswaakhond besloot daarop de handel in het aandeel aan technologiebeurs Nasdaq tot 21 februari stil te leggen.

Aethlon Medical is een relatief klein bedrijf - met een beurswaarde van 8,5 miljoen dollar - uit Californië, gespecialiseerd in immunotherapie en „levensbedreigende virusinfecties”.

Het komt vaker voor dat zogeheten 'boiler rooms' valse informatie over bedrijven verspreiden, bijvoorbeeld om de beurswaarde op te hogen om daarna de eigen aandelen te verkopen ('pump and dump'). Vooral kleinere en onbekende beursgenoteerde bedrijven zijn het doelwit, omdat investeerders weinig informatie hebben om claims van verkopers te checken.

Aantal infecties afgelopen etmaal gestegen, 3.339 nieuwe besmettingen

De afgelopen 24 uur werd het nieuwe coronavirus bij 3.339 Chinezen vastgesteld, meldt persbureau AP zaterdag. De afgelopen twee etmalen daalde het aantal nieuwe infecties binnen 24 uur juist.

In totaal zijn er nu 34.546 mensen op het Chinese vasteland besmet met het nieuwe coronavirus. 722 mensen stierven aan het virus, onder wie voor het eerst een Amerikaan. Een zestigjarige Amerikaanse staatsburger stierf woensdag in Wuhan, meldde de ambassade van de Verenigde Staten in Beijing zaterdag.

In Frankrijk werden zaterdag vijf nieuwe besmettingen met het Wuhan-coronavirus gedetecteerd. Het gaat om vijf Britten, onder wie een kind. Volgens Agnès Buyzn, de Franse minister van Volksgezondheid, liep het vijftal de ziekte op doordat een van hen contact had met een besmet persoon in Singapore, meldt persbureau Reuters. Daarna ging het vijftal gezamenlijk op skivakantie in de Franse Alpen. Ze maken het naar omstandigheden goed.

Het aantal besmettingen van het nieuwe coronavirus in Frankrijk ligt nu op elf.

Nederlands cruiseschip op zoek naar haven

De Westerdam is een cruiseschip van ruim 285 meter lang. Aan boord is plek voor bijna tweeduizend passagiers. Foto Yonhap South/EPA

De Westerdam, een Nederlands cruiseschip van de rederij Holland America Line, werd vrijdag de toegang tot Japanse havens ontzegd. De Japanse overheid vermoedt dat enkele van de circa tweeduizend opvarenden, onder wie volgens diverse media 91 Nederlanders, besmet zijn met het nieuwe coronavirus. De rederij weersprak dat zaterdag. „Het schip is niet in quarantaine en we hebben, ondanks mediaberichten, geen reden om aan te nemen dat er gevallen van het coronavirus aan boord zijn.”

Eerder werd het schip al de toegang tot havens in de Filippijnen, Taiwan en Guam ontzegd. De Westerdam bevindt zich momenteel in de buurt van Taiwan en vaart in zuidwestelijke richting op zoek naar een haven waar de passagiers wel van boord mogen. „We beoordelen verschillende opties en werken met diverse overheden voor een snelle oplossing”, schreef de rederij zaterdag in een verklaring.

Buitenlandse Zaken kijkt 'aandachtig mee'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken „volgt de situatie met aandacht, ook met het oog om een haven te vinden”, aldus een woordvoerder. De rederij moet zelf een haven vinden, maar het ministerie kijkt „aandachtig mee” en onderhoudt contact met andere landen. Buitenlandse Zaken kon de aanwezigheid van 91 Nederlanders aan boord niet bevestigen. De rederij, waarvan het hoofdkwartier in de Verenigde Staten gevestigd is, was niet bereikbaar voor commentaar.

NRC sprak met opvarenden van de Diamond Princess. In quarantaine op het cruiseschip: hoe een schrijfster in haar eigen boek belandde

De opvarenden aan boord maken het volgens de verklaring van Holland America Line goed. „Het schip heeft genoeg brandstof en proviand om de reis door te komen. We bieden gasten en medewerkers gratis internet en telefonie aan om in contact te blijven met geliefden.” De rederij heeft een cruise die op 15 februari vanuit Yokohama zou vertrekken, geschrapt.

In de haven van de Japanse stad ligt sinds 4 februari het cruiseschip Diamond Princess voor anker nadat het Wuhan-coronavirus bij opvarenden werd vastgesteld. Zaterdag steeg het het aantal besmettingen aan boord met drie en kwam daarmee op 64 te liggen. De circa 3.700 opvarenden zitten nog tot zeker 19 februari in quarantaine. Aan boord bevinden zich vijf Nederlanders, er zijn geen aanwijzingen dat zij besmet zijn.

VS maken 100 miljoen vrij voor bestrijding corona

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft vrijdag in de strijd tegen het nieuwe coronavirus een noodfonds van 100 miljoen dollar aangekondigd. China en andere landen waar het virus heerst, kunnen daar aanspraak op maken.

„Samen kunnen we voor een serieuze impact zorgen”, tweet Pompeo. Volgens hem zijn door de Amerikaanse private sector al honderden miljoenen dollars gedoneerd. Vrijdag landden evacuatievluchten uit het virusgebied op verschillende militaire bases in de Verenigde Staten. Alle passagiers worden tenminste twee weken in quarantaine geplaatst. Het virus is tot dusver nog niet vastgesteld op het Amerikaanse vasteland.

Proud to announce an additional $100M of existing funds to support #China in combating the #coronavirus. This commitment – along w/ hundreds of millions generously donated – demonstrates strong U.S. leadership in response to the outbreak. Together we can have a profound impact.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) February 7, 2020

WHO waarschuwt voor tekort aan mondkapjes

Er dreigt een wereldwijd tekort aan mondkapjes, steriele handschoenen en andere beschermende kleding. Daarvoor heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag gewaarschuwd. Volgens het hoofd van het VN-agentschap, Tedros Adhanom Ghebreyesus, verspreidt zijn organisatie zoveel mogelijk medische apparatuur, maar raakt de bodem van de voorraad langzaamaan in zicht.

Mogelijk kan Foxconn in dat tekort voorzien. De grootste elektronicafabrikant ter wereld – die bijvoorbeeld Apples iPhones en iPad’s maakt – heeft via het Chinese sociale medium WeChat aangekondigd mondkapjes te willen gaan produceren. In eerste instantie voor eigen personeel, maar uiteindelijk wil Foxconn ook voor de consumentenmarkt produceren. De insteek is om aan het einde van deze maand twee miljoen maskertjes per dag te produceren.

Run op wc-papier

In Taiwan heeft onrust over mondkapjes volgens lokale media indirect gezorgd voor een run op wc-papier. Er gingen geruchten dat voor de productie van de gezichtsbescherming dezelfde grondstoffen worden gebruikt als voor toiletpapier. President Tsai Ing-wen weet er vrijdag een persoonlijke Facebookpost aan: “De grondstoffen voor toiletpapier en maskertjes zijn heel anders. Geloof deze geruchten alstublieft niet.”

In de Thaise hoofdstad Bangkok deelde minister van Volksgezondheid Anutin Chanvirakul persoonlijk gezichtsmaskers uit. Tegenover een journalist van persbureau AP haalde hij uit naar westerse toeristen in Thailand. „Iedereen die een masker weigert zou het land uit moeten worden gezet. Hoe weten we dat Europeanen het virus niet verspreiden?”

De Nederlandse overheid raadt bij monde van het RIVM alleen medisch personeel het dragen van een mondkapje aan.

Foto Andy Rain/EPA

Schubdier mogelijk eerste bron van virusbesmettingen

De eerste mensen die in Wuhan besmet raakte met het nieuwe coronavirus, liepen de ziekte mogelijk op door contact met schubdieren. Onderzoekers van een universiteit in de stad Guangzhou hebben dat vastgesteld, meldt persbureau Reuters vrijdag. Deze dieren worden in China gegeten en verwerkt in traditionele medicijnen.

In genetisch opzicht komt het coronavirus dat de onderzoekers aantroffen in de schubdieren voor 99 procent overeen met de variant in het lichaam van besmette mensen. Daarmee zijn deze geschubde zoogdieren, die in China veelvuldig illegaal worden verhandeld, volgens de onderzoekers de „meest waarschijnlijke” besmettingsbron.

Lees ook: Het spoor van corona leidt naar een gestreste vleermuis

Experts nemen aan dat het Wuhan-virus is ontstaan in vleermuizen, om vervolgens via een andere diersoort op de mens over te gaan. Het is ondanks de vondst van de wetenschappers in Guangzhou nog niet helemaal zeker dat het schubdier dat doorgeefluik is geweest: een onderzoeker van de Hong Kong City University zegt tegen Reuters dat meer onderzoek nodig is.

Schubdieren zijn de enige zoogdieren die schubben hebben. Foto Getty Images

'Niet te vroeg juichen'

Directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus liet vrijdag weten dat er de voorbije twee dagen minder nieuwe besmettingen zijn gemeld in China. „Dat is goed nieuws, maar we moeten nog niet te vroeg juichen”, zei hij volgens Reuters. „Het aantal nieuwe besmettingen kan net zo goed weer gaan stijgen.” Vrijdagmorgen waren er volgens de WHO 31.211 besmettingen geteld binnen China, en 270 daarbuiten.

De Amerikaanse president Donald Trump liet zich intussen via Twitter lovend uit over zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. „Hij is sterk, slim en geeft geconcentreerd leiding aan de tegenaanval op het coronavirus”, schreef Trump na afloop van een „lang en zeer goed” telefoongesprek met Xi. „Het is niet makkelijk, maar hij zal succes hebben. Zeker als het warmer weer wordt en het virus hopelijk zwakker wordt en uiteindelijk verdwijnt.”

Ook minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zat vrijdagmorgen aan de telefoon. In zijn geval met Nederlanders die in Nederland in quarantaine zitten na hun evacuatie uit de Chinese regio Hubei, waar het virus is uitgebroken. „Gewoon eens eventjes bellen. Horen hoe het ermee gaat. Oprechte belangstelling tonen”, lichtte de bewindsman zijn gesprekken toe tegenover persbureau ANP. In totaal zitten vijftien Nederlanders en twee Chinese partners in quarantaine. Dat duurt nog ruim een week.

'Groei Chinese economie vertraagd door Wuhan-virus'

Het Wuhan-virus zal flinke gevolgen hebben voor de Chinese economie, verwacht S&P Global. Waar de tweede economie ter wereld vorig jaar met 6,1 procent groeide, zal dat volgens de kredietbeoordelaar dit jaar nog maar 5 procent zijn. Voor de virusuitbraak hield S&P nog rekening met een groei van 5,7 procent.

S&P gaat ervan uit dat de autoriteiten wereldwijd het nieuwe coronavirus in maart onder controle hebben. Verder denkt het bureau dat er in het tweede kwartaal een einde komt aan de nu geldende reisbeperkingen. Voor het zover is, richt het virus vooral economische schade aan doordat burgers minder spullen kopen en diensten afnemen. „Uit angst voor besmetting mijden ze openbare plekken”, aldus S&P-econoom Shaun Roache.

In het derde kwartaal van dit jaar zal China „weer hard op weg zijn naar herstel”, zegt Roache. S&P schat dat de economie zich in 2021 weer helemaal zal herstellen. De groei zal dan zelfs hoger uitvallen dan aanvankelijk voorspeld: 6,4 procent in plaats van 5,6 procent.

Tegelijkertijd erkent S&P dat er nog veel onzekerheid is omtrent het nieuwe coronavirus. Zo is nog niet helemaal duidelijk hoe besmettelijk en dodelijk de ziekte is. Als het virus zich ook na maart verder blijft verspreiden, kan de economische schade „exponentieel verergeren”, aldus de kredietbeoordelaar. De groei dit jaar zou in het slechte scenario blijven steken op 4,4 procent.

Inwoners van Hongkong staan woensdag in de rij voor het kopen van mondkapjes. Foto Anthony Wallace/AFP

Besmettingen coronavirus op cruiseschip Japan lopen op tot 61

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus aan boord van een cruiseschip in Japan is toegenomen met 41 gevallen. In totaal is nu sprake van 61 besmettingen. Dat heeft de Japanse minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato bekendgemaakt, meldt Reuters.

Sinds dinsdag ligt het cruiseschip Diamond Princess, met 3.700 opvarenden, vast in de haven van de Japanse stad Yokohama, nadat een tachtigjarige man die van boord ging in Hongkong met het virus besmet bleek. Passagiers moeten momenteel in hun cabines blijven.

De 61 bevestigde gevallen werden gevonden onder 273 opvarenden die werden getest op besmetting, omdat ze symptomen vertoonden of omdat ze in nauw contact waren geweest met patiënten. Verdere tests worden uitgevoerd, aldus de minister. Van de 41 nieuwe besmettingen gaat het in 21 gevallen om Japanners, liet hij weten.

Patiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in Tokio en omgeving. Andere opvarenden, onder wie vijf Nederlanders, moeten twee weken in quarantaine blijven.

Dodental in China stijgt tot 636

In China is het dodental als gevolg van de uitbraak van het nieuwe coronavirus ondertussen opgelopen tot 636. Donderdag zijn 73 mensen aan de gevolgen van besmetting overleden, hebben de Chinese autoriteiten vrijdag gemeld. Het totale aantal besmettingen is gestegen tot 31.161.

Buiten China is het virus vastgesteld bij mensen in ongeveer 25 landen. In Europa zijn inmiddels 31 bevestigde gevallen. Donderdag kwamen er nieuwe gevallen bij in Groot-Brittannië, Duitsland en Italië.

Klokkenluider-arts Li Wenliang overleden aan coronavirus

De Chinese arts die in december als een van de eersten waarschuwde voor een „SARS-achtige” ziekte is donderdag zelf overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat melden internationale media waaronder CNN.

De arts, Li Wenliang, plaatste op 30 december in een appgroep met medische studenten op WeChat dat hij zeven patiënten met een coronavirus behandelde, en dat zij allen op een vismarkt waren geweest. „Ik wilde mijn klasgenoten eraan herinneren voorzichtig te zijn”, zei hij later over het bericht tegen CNN. Maar het bericht werd China veel gedeeld en niet lang daarna kwam de politie bij Li langs, die hem beschuldigde van het verspreiden van geruchten.

Li moest, net als een aantal andere klokkenluider-artsen, een verklaring ondertekenen waarin hij zijn „misdrijf” erkende, en beloofde „geen illegale handelingen” meer te verrichten, meldt CNN.

Op 12 januari werd de arts zelf opgenomen in het ziekenhuis. Later bleek dat hij het nieuwe coronavirus had opgelopen van een van zijn patiënten. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt diep bedroeft te zijn dat dokter Li is overleden.

Twitter avatar WHO World Health Organization (WHO) @DrTedros @UN @antonioguterres We are deeply saddened by the passing of Dr Li Wenliang. We all need to celebrate work that he did on #2019nCoV - @DrMikeRyan

Vijf in plaats van drie Nederlanders in quarantaine op cruiseschip in Japan

Er zitten niet drie maar vijf Nederlanders op het cruiseschip in Japan waar opvarenden in quarantaine zitten vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt. Er zijn geen aanwijzingen dat de vijf zijn besmet met het Wuhan-coronavirus.

Het cruiseschip Diamond Princess, met 3.700 passagiers, ligt sinds dinsdag vast in de haven van de Japanse stad Yokohama nadat bij een 80-jarige man uit Hongkong het virus werd aangetroffen. Inmiddels is bij twintig opvarenden vastgesteld dat zij besmet zijn. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De andere passagiers en de bemanning van het schip worden uit voorzorg twee weken in quarantaine gehouden.

Ook in Hongkong ligt een cruiseschip voor anker nadat woensdag bij bemanningsleden symptonen van het nieuwe coronavirus werden waargenomen. Op dit schip zitten 3.600 passagiers en is het virus bij drie opvarenden vastgesteld.

Het cruiseschip ligt voor anker in de haven van de Japanse stad Yokohama. Foto Kazuhiro Nogi/AFP

Merendeel Tweede Kamer tevreden over voorzorgsmaatregelen kabinet

„Goed voorbereid”, „alert”, „complimenten”, „er wordt hard gewerkt”. Veel partijen in de Tweede Kamer spraken donderdag hun waardering uit voor hoe Nederland tot nu toe omgaat met de dreiging van het nieuwe coronavirus. „We moeten mensen goed blijven informeren, maar geen paniek zaaien”, zo vatte VVD-Kamerlid Sophie Hermans de consensus in de Tweede Kamer samen.

Het kabinet nam tot nu toe vooral voorzorgsmaatregelen, omdat het nieuwe coronavirus nog niet in Nederland is opgedoken. De groep Nederlandse evacués uit besmettingshaard Wuhan zit in quarantaine, thuis of op een alternatieve locatie. Ziekenhuizen zijn voorbereid op isolatieverpleging voor het geval er mensen met ziekteverschijnselen opduiken. Volgens Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) heeft het nieuwe coronavirus een meldplicht in de categorie A, waardoor artsen direct alarm slaan bij de GGD als patiënten het virus onder de leden lijken te hebben.

Maatregelen tegen Keukenhof

De enige partij die vraagtekens plaatste bij het beleid tot nu toe is de PVV. Kamerlid Chris Jansen vindt dat het kabinet „proactief in actie moet komen tegen de verspreiding”. Jansen vroeg Bruins waarom niet al het vliegverkeer naar China vanuit Nederland wordt opgeschort, zoals sommige andere landen hebben gedaan. Ook wil Jansen dat het kabinet kijkt naar maatregelen tegen toeristische attracties waar veel Chinezen komen, zoals De Keukenhof.

Bruins noemde dit soort maatregelen „niet proportioneel” omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde geen onnodige restricties aan het internationale reisverkeer op te leggen. Maatregelen tegen De Keukenhof zijn volgens Bruins onnodig en zeer onwenselijk. „De WHO waarschuwt landen voor acties die stigma of discriminatie bevorderen.” Bruins veroordeelde het feit dat mensen met een Aziatisch uiterlijk nu soms worden uitgescholden op straat.

Bruins zegt dat er protocollen en draaiboeken klaar liggen voor het geval het nieuwe coronavirus Nederland bereikt. „Als er sprake is van een uitbraak moeten we weer naar vervolgmaatregelen kijken. We kunnen supersnel opschalen, er is dagelijks overleg tussen alle betrokken partijen.”

KLM vliegt tot half maart niet op China

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM vliegt tot en met 15 maart niet op Shanghai en Beijing vanwege het Wuhan-coronavirus. „De gezondheid van medewerkers en klanten staat in alle besluiten van KLM voorop”, schrijft KLM donderdag in een persbericht.

KLM verlengt daarmee de opschorting van de vluchten naar het vaste land van China - op Hongkong wordt nog wel gevlogen. Afgelopen weekend besloot de luchtvaartmaatschappij het aantal bestemmingen in China te beperken tot in ieder geval 9 februari. Air France neemt volgens KLM vergelijkbare maatregelen.

Na 15 maart wil KLM weer vliegen op Shanghai en Beijing. „Om de dag op een van deze twee steden, zodat er weer een dagelijkse KLM verbinding tussen Amsterdam is met het vaste land van China.” Twee weken later wil de luchtvaartmaatschappij ook weer dagelijks op Chengdu, Hangzhou en Xiamen vliegen.

China halveert importtarief deel Amerikaanse goederen

China gaat het importtarief op een deel van de Amerikaanse goederen halveren. Dat meldt persbureau AP donderdag. Volgens het Chinese ministerie van Financiën gaat het om het tarief op 1.707 producten, die goed zouden zijn voor 75 miljard dollar aan handel. De maatregel, die vrijdag 14 februari ingaat, is volgens China-analisten een poging vertrouwen te wekken bij de bevolking, ten tijde van de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

China en de Verenigde Staten zijn al langer verwikkeld in een handelsoorlog. Vorige maand werd het eerste deel van een handelsakkoord door beide landen ondertekend. Volgens de Chinese krant Global Times maakt China met de halvering van het importtarief gebruik van een rampenclausule uit dat eerste deel van het akkoord. Het land maakte vorige week nog bekend de groentereserves voor de winter beschikbaar te stellen voor inwoners van steden in de noordelijke provincie Hubei.

Lees ook: VS en China: een gewapende vrede aan het handelsfront

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is inmiddels wereldwijd opgelopen tot boven de 28.000, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. 565 mensen zijn aan de gevolgen van het virus, dat begin januari uitbrak in de Chinese stad Wuhan, overleden. Veruit de meeste infectiegevallen zijn geconstateerd in China.

Donderdag werd bekend dat op een Japans cruiseschip in ieder geval twintig van de 3.700 passagiers positief zijn getest op het Wuhan-virus. Op het schip zijn ook drie Nederlanders aanwezig. De opvarenden werden allemaal gecontroleerd op het virus, omdat bleek dat een 80-jarige passagier besmet was.

Nieuw blog

Lees hier het vorige blog over de uitbraak van het Wuhan-coronavirus terug.

Lees ook: 'Veel Afrikaanse studenten zitten vast in Wuhan'