84 miljoen euro voor 77 culturele instellingen

BankGiroLoterij Elk jaar verdeelt de BankGiroLoterij tientallen miljoenen over de culturele sector in Nederland. Het grootste bedrag ging dit keer naar het nog te openen Holocaust Museum. Ook werd geld gedoneerd aan ‘inclusieve’ musea.

Paleis Het Loo, dat na de verbouwing volgend jaar heropent, krijgt 1,2 miljoen euro.
Paleis Het Loo, dat na de verbouwing volgend jaar heropent, krijgt 1,2 miljoen euro. Foto ANP / JEROEN JUMELET

Een bedrag van 84,3 miljoen euro, verdeeld onder 77 culturele organisaties. Zoveel geld levert dit jaar de BankGiroLoterij op voor de culturele sector in Nederland, werd woensdag bekendgemaakt.

Van dat geld gaat het grootste bedrag, 1,5 miljoen euro, naar het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam, dat opent in 2022. Het is bedoeld om de overkapping van het schoolplein van te betalen, het hart van het museum. Het Nationaal Holocaust Museum wordt gevestigd in de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. Honderden kinderen werden via die kweekschool door het verzet in veiligheid gebracht. Eerder dit jaar doneerde de Duitse staat 4 miljoen euro aan het museum-in-oprichting.

Het geheim van Oranje

Een ander groot bedrag gaat naar Paleis Het Loo, dat na een verbouwing volgend jaar heropent. Het museum krijgt 1,2 miljoen voor een nieuwe permanente tentoonstelling: ‘Het geheim van Oranje’, over de relatie van de Oranje-familie met Nederland van de 16de eeuw tot nu.

Het Stedelijk Museum Schiedam krijgt 400.000 euro, als bijdrage aan een diorama in het souterrain. Dat wil aan de hand van persoonlijke verhalen vertellen hoe de wereldgeschiedenis de stad heeft gevormd. Vorig jaar nog ontving het museum de Museumprijs van de BankGiroLoterij, als „meest publieksvriendelijke museum” van Nederland. Die prijs bedraagt 100.000 euro.

Het Stedelijk Museum Schiedam is „voorbeeldstellend op het gebied van inclusiviteit en het verlagen van drempels”, aldus de BankGiroLoterij nu opnieuw. Daarmee heeft de organisatie een criterium toegevoegd aan het profiel van de projecten die de loterij het liefst sponsort: iets met erfgoed, waar een groot publiek voor is.

All inclusive

Ook het Van Abbemuseum in Eindhoven krijgt geld volgens dit criterium: 798.500 euro „voor het all inclusive maken” van het museum met het project ‘Feel the Museum’. Bedoeling is de collectiepresentatie zo aan te passen dat „iedereen zich thuis voelt in het museum”, onder meer dankzij voel- en geurreplica’s.

Het bedrag dat de BankGiroLoterij uitgeeft aan culturele instellingen groeit nog elk jaar. Dit jaar was het 5 miljoen meer dan vorig jaar, in 2016 ging het nog om 62,8 miljoen. Het geld wordt voor het overgrote deel verdeeld over een aantal grote musea, een beperkter deel is door de loterijdeelnemers geoormerkt: zij geven zelf aan voor welke instelling ze meedoen aan de loterij. Vaak zijn dat overigens opnieuw de bekendere musea.