Trump lovend over economie in beladen State of the Union

Met de verkiezingen in aantocht sprak de Amerikaanse president vooral over de economische successen van zijn regering.
Donald Trump tijdens de State of the Union. Op de achtergrond vice-president Mike Pence en voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.
Donald Trump tijdens de State of the Union. Op de achtergrond vice-president Mike Pence en voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Foto AP / Leah Millis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag lokale tijd zijn jaarlijkse State of the Union in het Congres gehouden. Daarbij ging het vooral over de successen van de afgelopen vier jaar onder zijn regering. Het was de laatste keer voor de aanstaande verkiezingen in november dat de president de toespraak hield.

Met name de economie werd uitgebreid benoemd door de president. Zo stond Trump stil bij het aantal banen dat hij had gecreëerd en de groeiende rijkdom van Amerikanen. Ook zei hij dat er veel was bereikt om ongelijkheid aan te pakken. Trump noemde de economische successen de „grote Amerikaanse comeback”.

Tijdens de toespraak sprak Trump over hoe het beleid van „de vorige falende regering” ten opzichte van Cuba, Venezuela en Nicaragua was teruggedraaid. Daarbij sprak hij direct de Venezolaanse interim-president Juan Guaidó aan, die aanwezig was in het Congres. Trump zei dat „de tirannie van Nicolás Maduro gebroken zal worden”.

Twitter avatar CNNPolitics CNN Politics “Here this evening is a very brave man who carries with him the hopes dreams and aspirations of all Venezuelans.” President Trump recognized opposition leader Juan Guaidó as Venezuela’s “true and legitimate president” at the State of the Union https://t.co/qgy6mD6Tkh https://t.co/INs69TDLTL

Als onderdeel van de plannen die zijn regering in ieder geval dit jaar nog heeft, beloofde Trump in zijn toespraak het recht om wapens te dragen te blijven beschermen. Dat kwam hem op boegeroep te staan van een aanwezige vader van een van de slachtoffers van de schietpartij op de school in Parkland.

In het Huis van Afgevaardigden, waar Democraten een meerderheid hebben, werd eerder nog voor de afzetting van Trump gestemd. Woensdag stemt de Senaat, waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben, naar verwachting tegen die impeachment. De president benoemde de afzettingsprocedure niet in zijn toespraak. Bij binnenkomst weigerde hij de hand van Nancy Pelosi, de voorzitter van de Democraten in het Congres, te schudden. Zij scheurde na afloop haar kopie van de toespraak van Trump in tweeën.

Twitter avatar Reuters Reuters Speaker Pelosi rips up a copy of President Trump’s #SOTU2020 speech after address https://t.co/rM2cgibjcu

Correctie (5 februari 2020): In een eerdere versie stond dat de Democraten een meerderheid in het Congres hebben. Dat is niet juist. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen in de Senaat. De tekst is aangepast.