Toch excuses van Farmers Defence Force

Boerenlobby In het ‘Judas-bericht’ van boerenactiegroep Farmers Defence Force zijn volgens voorzitter Mark van den Oever “verkeerde woorden” gebruikt.
Voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force voorafgaand aan een vergadering van het Landbouw Collectief woensdagavond in Nijkerk.
Voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force voorafgaand aan een vergadering van het Landbouw Collectief woensdagavond in Nijkerk. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Tijdens een vergadering van het Landbouw Collectief heeft boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) woensdagavond toch excuses aangeboden voor het dreigende ‘Judas-bericht’ van eerder op de dag. Minister Carola Schouten van Landbouw (CU) schortte vanwege dat bericht een overleg op met het Landbouw Collectief, waar FDF ook deel van uitmaakt. Eerder op de dag weigerde de actiegroep nog excuses te maken.

Lees hier over de verdeeldheid tussen de boerenorganisaties: Van één boerenfront is even geen sprake meer

Na spoedoverleg van het Landbouw Collectief, waarin dertien boerenorganisaties in vertegenwoordigd zijn, liet FDF-voorzitter Mark van den Oever toch weten excuses aan te bieden voor de „verkeerde woorden”. In het gewraakte bericht stond dat „vleesbazen, zuivelbobo’s, bankiers en de gevestigde orde belangenbehartiging” bij minister Schouten langs zouden gaan om de sector „als een Judas te verraden”.

Zij werden gewaarschuwd met de woorden „een ieder die de sector nu verraadt zal dat weten”. Daarmee leek FDF zich onder meer tegen LTO Nederland te keren, dat ook deel uitmaakt van het Landbouw Collectief.

Stikstofcrisis

Minister Schouten en premier Rutte vonden die teksten te ver gaan en schortten een voor woensdagmiddag met het Landbouw Collectief gepland overleg over de stikstofcrisis op. Volgens Schouten kon pas weer verder gepraat worden als FDF afstand zou nemen van het bericht en er excuses zouden worden gemaakt.

Nu dat is gebeurd zou de weg weer vrij moeten zijn voor nieuwe gesprekken tussen de boerenlobby en de minister, maar Schouten houdt nog een slag om de arm. Een woordvoerder zegt tegen ANP dat de minister de excuses eerst zelf wil horen en dat er daarna verder gekeken wordt. Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief verwacht volgens ANP op korte termijn het gesprek opnieuw te kunnen beginnen.

In het overleg moeten de eind vorig jaar gemaakte principe-afspraken over de bijdrage van de landbouwsector aan het oplossen van de stikstofcrisis verder uitgewerkt worden.