Minstens 38 doden door lawines in oosten Turkije

Ramp Onder de doden zijn veel hulpverleners die bezig waren met een reddingsoperatie na een eerste lawine, toen zij werden bedolven onder een tweede.
Hulpverleners zoeken naar twee vermiste personen na de eerste lawine van dinsdag.
Hulpverleners zoeken naar twee vermiste personen na de eerste lawine van dinsdag. Foto Reuters

Minstens 38 mensen zijn op dinsdag en woensdag overleden nadat zij werden bedolven onder twee lawines in het oosten van Turkije. Het dodental is een paar uur tijd snel opgelopen en loopt mogelijk nog verder op. Zo’n vijftien mensen zitten nog vast onder de sneeuw, melden Turkse media woensdag. Onder de doden zijn veel hulpverleners die betrokken waren bij een reddingsoperatie om slachtoffers van de eerste lawine uit de sneeuw te halen.

Dinsdag vond de eerste lawine plaats in de oostelijke provincie Van, nabij de stad Bahcesehir. Daarbij kwamen zeker vijf mensen om het leven en raakten meerdere mensen vermist. Een sneeuwschuiver en een minibus werden bedolven onder de sneeuw, terwijl zeven mensen wisten te ontsnappen. Vervolgens werd een grote reddingsoperatie opgezet met zo’n driehonderd hulpverleners, waarna er woensdag een tweede lawine plaatsvond en veel reddingswerkers werden bedolven. Minstens 24 hulpverleners kwamen om het leven en negen burgers.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, zijn zo’n dertig mensen gered. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat. In totaal zouden er 53 mensen gewond zijn geraakt. De reddingsoperatie is nog in volle gang en uit het hele land zijn hulpverleners ingezet. Minister Soylu heeft telefonisch overleg gehad met president Erdogan over de ramp. Zelf heeft Erdogan nog niet in het openbaar gereageerd.

Overlevingskans neemt af

Op Turkse nieuwszenders wordt de reddingsoperatie van minuut tot minuut gevolgd. De omstandigheden in het berggebied zijn erg slecht. Het sneeuwt flink, er hangt een dichte mist, en experts waarschuwen dat er nóg een lawine kan volgen. Tientallen reddingswerkers staan tot hun knieën in de sneeuw en prikken met stokken om zich heen, op zoek naar overlevenden. Anderen lopen in zwarte sneeuwpakken een steile berghelling op. Maar de overlevingskansen nemen snel af. De slachtoffers worden in ambulances naar een lokaal ziekenhuis gebracht. Negen van hen zijn volgens de gouverneur van de provincie Van zwaar gewond.

Net als na de aardbeving van vorige week in de oostelijke provincie Elazig, waarbij 39 doden vielen, leven veel Turken mee met de reddingsoperatie. #Bahcesaray was de hele middag trending op Twitter. In buurtwinkels en theehuizen zitten veel mensen aan de buis gekluisterd. Na de aardbeving werden er vanuit heel Turkije hulpgoederen naar Elazig gestuurd. Er ontstond ophef nadat enkele vrachtwagens met hulp van de pro-Koerdische partij HDP van de lokale autoriteiten Elazig niet in mochten. De regering beschuldigt de HDP van banden met de Koerdische terreurgroep PKK. Volgens de HDP was de blokkade van de hulp „politiek”.