Ellen Deckwitz en Asha Karami kanshebbers Grote Poëzieprijs

Poëzieprijs De shortlist van de Grote Poëzieprijs, Nederlands grootste prijs voor een dichtbundel, is woensdag bekendgemaakt. Er zijn vijf genomineerden, 21 maart volgt de prijsuitreiking.

Ellen Deckwitz’ bundel ‘Hogere natuurkunde’ is genomineerd.
Ellen Deckwitz’ bundel ‘Hogere natuurkunde’ is genomineerd. Foto Pieterjan Luyten

Dichter en columnist Ellen Deckwitz schreef volgens de jury van de Grote Poëzieprijs een van de beste vijf dichtbundels van het afgelopen jaar. Haar bundel Hogere natuurkunde staat met vier andere genomineerden op de shortlist van de Grote Poëzieprijs, de grootste Nederlandse prijs voor een dichtbundel. Andere kanshebbers voor de prijs zijn Asha Karami (Godface), Vrouwkje Tuinman (Lijfrente), Peter Verhelst (Zon) en Marwin Vos (het leven van sterren). Dat is woensdagavond in Amsterdam bekendgemaakt.

Een van de vijf wordt in maart tot winnaar uitgeroepen, waarbij een prijzengeld van 25.000 euro wordt toegekend. Geen van de genomineerde won de Grote Poëzieprijs al eens; voor Peter Verhelst is het zijn tweede nominatie – in 2015 werd zijn bundel Wij totale vlam al genomineerd voor de voorloper van de huidige prijs, de VSB Poëzieprijs. Deckwitz, die columns schrijft voor NRC, won eerder met haar debuutbundel De steen vreest mij de C. Buddingh’-prijs 2012 en schreef met Hogere natuurkunde haar vierde bundel.

Maatschappelijk geëngageerd

Asha Karami, genomineerd met Godface, is de enige debutant van de selectie. De jury las in de 118 ingezonden bundels veel poëzie die „uitgesproken en geëngageerd” is en dat toont zich in de nominaties: in de bundels overheersen politiek-maatschappelijke thema’s zoals het Nederlands-Indische trauma (Deckwitz), populistische politiek (Verhelst) en seksueel geweld (Vos). Tuinman vormt daarop het persoonlijke tegenwicht: in de bundel Lijfrente gaat het over haar leven na het verlies van haar man, dichter F. Starik.

Opvallende afwezige onder de nominaties is Winterlaken van Mischa Andriessen, de bundel die onlangs bekroond werd met de Awater Poëzieprijs – als grote favoriet van de Nederlandse poëziecritici. Ook de bundel die afgelopen jaar met de C. Buddingh’-prijs voor het beste debuut won, Vruchtwatervuurlinie van Roberta Petzoldt, ontbreekt in deze selectie. Vorig jaar gingen vrijwel alle poëzieprijzen, waaronder de Grote Poëzieprijs – die toen voor het eerst onder die naam werd uitgereikt – naar Habitus van Radna Fabias. De bekendmaking van de winnaar is dit jaar op zaterdag 21 maart.