‘Dit is een stok achter de deur voor kwekers’

Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Over deze orchidee zijn door de kweker en koper nauwkeurige afspraken gemaakt. Hoe hoog de plant mag zijn, hoeveel takken en bloemen zij mag hebben, en hoeveel van die bloemen al ‘open’ mogen zijn bij verkoop. Marianne Duivenvoorden (54) is vanuit Royal Flora Holland (van de bloemenveiling) in te huren als kwaliteitsadviseur om zulke afspraken na te lopen.

Soms door simpelweg de planten te meten. „Ik maak altijd rapporten, met foto’s. Die zijn rechtsgeldig. Dat is wel een stok achter de deur voor kwekers om zich aan de afspraken te houden.” De orders voor Valentijnsdag heeft Duivenvoorden er net op zitten. Nu komen de bloemen en planten voor Vrouwendag eraan. „Dat is vooral groot in Oost-Europa.”