Hollywoodlegende Kirk Douglas (103) overleden

Acteur Douglas was een van de laatste nog levende acteurs uit het gouden tijdperk van Hollywood en is vooral bekend vanwege zijn titelrol in de klassieker Spartacus uit 1960.
Kirk Douglas in 1962 in New York.
Kirk Douglas in 1962 in New York. Foto AP PhotoDAB/File

De in 1916 geboren acteur, regisseur en producent Kirk Douglas is overleden. Dat heeft zijn zoon Michael Douglas bekendgemaakt. Zijn bekendste rol was die in de klassieker Spartacus uit 1960.

„Mijn broers en ik melden u met groot verdriet dat Kirk Douglas ons vandaag op 103-jarige leeftijd heeft verlaten”, schrijft Michael Douglas op Instagram. „Voor de wereld was hij een legende, een acteur uit het gouden tijdperk van de film.”

In 1981 kreeg Kirk Douglas van toenmalig president Jimmy Carter de ‘Presidential Medal of Freedom’, de hoogste onderscheiding voor Amerikaanse burgers, en in 1996 ontving hij een ere-Oscar voor zijn lange en indrukwekkende loopbaan in Hollywood.

Succesfilms

Douglas werd geboren als Issur Danielovitch Densky in de plaats Amsterdam in de staat New York. Hij begon zijn carrière al voor de Tweede Wereldoorlog met enkele rollen in kleine Broadwayproducties. In 1946 maakte hij zijn debuut op het witte doek in de film The Strange Love of Martha Ivers, maar zijn grote doorbraak beleefde hij in 1949 met zijn rol als gewetenloze boksheld in de film Champion.

In de moeizaam tot stand gekomen kaskraker Spartacus van Stanley Kubrick speelde Douglas niet alleen de hoofdrol, maar hij produceerde de spektakelfilm over een slavenopstand in het oude Rome ook deels zelf.

Verder had Douglas ook hoofdrollen in succesfilms als Gunfight at the O.K. Corral, The Bad and the Beautiful en Lust for Life, waarin hij Vincent van Gogh speelde.

Eigen filmmaatschappij

Begin jaren vijftig richtte Douglas zijn eigen filmmaatschappij op: Bryna Company. Daarmee wilde hij de macht van de grote filmbazen breken. Hij werd geroemd om het aannemen van scenarioschrijver Dalton Trumbo. Trumbo had niet meegewerkt met de commissie tegen on-Amerikaanse activiteiten van senator Joseph McCarthy en stond daarom op een zwarte lijst.

In 1996 werd de toen bijna tachtigjarige Douglas getroffen door een zware hersenbloeding en had hij een tijdlang moeite met praten. Daar was hij goeddeels van hersteld.