Verbouwing stadhuis Arnhem afgeblazen wegens fors hogere kosten

Overschrijding Het verduurzamen en moderniseren van het pand uit de jaren 60 blijkt bijna tweemaal zo duur als geschat. Het college noemt de verbouwing „niet verantwoord”.
Het stadhuis aan de Koningstraat in Arnhem zou onder meer verduurzaamd worden.
Het stadhuis aan de Koningstraat in Arnhem zou onder meer verduurzaamd worden. Foto Lex van Lieshout/ANP

De geplande verbouwing van het stadhuis van Arnhem gaat niet door. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Uit nader onderzoek is gebleken dat de renovatie niet 22 miljoen euro, maar 36 tot 40 miljoen euro gaat kosten. „En dat bedrag is ook nog eens met de nodige onzekerheden omgeven”, schrijft het college in een verklaring.

Het was de bedoeling dat het sinds eind jaren 60 gebruikte pand verduurzaamd zou worden. Ook moesten er meer moderne flexibele werkplekken komen zodat de gemeente minder externe ruimte hoeft in te huren. Eind 2018 werd hiervan de haalbaarheid onderzocht, maar werden de kosten aanzienlijk lager ingeschat, blijkt nu. Bovendien is niet zeker dat de plannen leiden tot een structurele verlaging van de gemeentelijke huisvestingslasten.

Het college noemt de verbouwing daarom „niet verantwoord”. „De kosten zijn te hoog, de risico’s te groot en de gewenste ambities op het gebied van duurzaamheid zijn onzeker. Dat is voldoende reden om een pas op de plaats te maken”, stelt de verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen (VVD). Het college gaat daarom op zoek naar alternatieven. Daarbij wordt gedacht aan het minder inhuren van ruimtes in het stadskantoor, het vinden van alternatieve locaties die goedkoper zijn en meer werkplekken creëren in het stadhuis zelf. De kosten die daarmee bespaard worden, zouden dan op termijn geïnvesteerd worden in aanpassingen van het stadhuis.