Vanaf 2021 weer inburgeringscursus voor Turkse nieuwkomers

Immigratie Het is „noodzakelijk” dat de cursus weer wordt ingevoerd voor Turkse nieuwkomers, aldus minister Koolmees, omdat hun inburgering nog niet altijd goed gaat.
Deelnemers aan een inburgeringscursus in Haarlem.
Deelnemers aan een inburgeringscursus in Haarlem. Foto Olivier Middendorp

Turken die naar Nederland emigreren, worden weer verplicht een inburgeringscursus te volgen. Alleen als ze het examen halen, komen ze nog in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning, schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer. De maatregel gaat waarschijnlijk vanaf 2021 in.

Minister Koolmees vindt het „noodzakelijk” dat Turkse nieuwkomers „beter” integreren. Nu gaat dat niet bij alle Turkse immigranten goed, zegt de bewindsman. „Verplichte inburgering voor Turkse nieuwkomers zal een relevante bijdrage leveren aan een succesvolle start van hun integratieproces”, schrijft Koolmees, „en daarmee het verbeteren van hun integratiepositie.”

Tot 2011 moesten Turkse immigranten ook al verplicht inburgeren. De plicht sneuvelde destijds bij de rechter, omdat deze in strijd was met het associatieverdrag tussen de EU en Turkije. Het huidige kabinet wil de verplichte inburgering voor Turken al een tijdje opnieuw invoeren. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de regering onderzocht of dat kan. Het antwoord daarop is ja, aldus Koolmees, want de regels worden tegenwoordig anders geïnterpreteerd.

Lees ook over het nieuwe inburgeringsstelsel: Vijf veranderingen waardoor de inburgering nu wél moet slagen

Taalkennis

De integratie van sommige Turkse nieuwkomers loopt nu bijvoorbeeld spaak op het gebied van taalbeheersing, aldus het kabinet. Deze mensen vinden het volgens het ministerie „lastig om hun weg te vinden in de maatschappij”. Turkse immigranten moeten daarom voortaan al voor hun komst naar Nederland een basisexamen halen, dat hun kennis van de taal en van „de Nederlandse maatschappij” toetst. Eenmaal in Nederland moeten de immigranten verder inburgeren.

Voor Turkse immigranten die nu al in Nederland zijn, gaat de plicht niet gelden. Turken die om wat voor reden dan ook asiel krijgen in Nederland, hoeven hun cursus niet zelf te betalen. Voor ‘reguliere’ migranten zitten er aan de cursus wel kosten verbonden.

Het kabinet wil de maatregel tegelijk laten ingaan met het nieuwe inburgeringsstelsel. De invoering daarvan staat voorlopig gepland voor 1 januari 2021. Onder het nieuwe stelsel wordt de inburgering weer de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Dat was tot 2012 ook al het geval.