Twitter gaat optreden tegen gemanipuleerde beelden

Manupulatie Twitter gaat vanaf 5 maart gemanipuleerde beelden van een waarschuwing voorzien, en sommigen zelfs helemaal verwijderen.
Twitter gaat de verspreiding van gemanipuleerde beelden aanpakken.
Twitter gaat de verspreiding van gemanipuleerde beelden aanpakken. Foto Matt Rourke/AP

Twitter gaat binnenkort gemanipuleerde foto’s, filmpjes of audiofragmenten voorzien van een waarschuwing. Beelden die schadelijk kunnen zijn, worden zelfs helemaal verwijderd. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd.

Lees ook dit interview: ‘De meeste nepinformatie is helemaal niet nep’

Het gaat dan bijvoorbeeld om bedreigingen met fysiek geweld en materiaal „dat tot doel heeft iemand het zwijgen op te leggen”. Volgens het bedrijf wordt het nog „een uitdaging” om te bepalen welke beelden schade toebrengen en welke niet. „Maar we zijn vastbesloten om dit goed te doen.”

De nieuwe regels gaan op 5 maart in. Vanaf dat moment gaat Twitter optreden tegen bijvoorbeeld het filmpje waarin het door trucage lijkt dat de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi zwaar aangeschoten is.

In oktober kondigde Twitter aan politieke advertenties wereldwijd te weren in een poging het verspreiden van desinformatie tegen te gaan. „Wij geloven dat aandacht voor een politieke boodschap verdiend moet worden, niet gekocht”, lichtte Twitter-baas Jack Dorsey het besluit toe.