Toezicht

Agentschap Telecom duikt in kunstmatige intelligentie

Het Agentschap Telecom onderzoekt of het toezicht zou moeten houden op kunstmatige intelligentie. Dat heeft de nieuwe directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk van de waakhond gezegd in een interview met het AD. „Hoe zitten de algoritmen van kunstmatige intelligentie in elkaar, hoe meet je de kwaliteit van de berekeningen? We willen kijken of we ons daar als toezichthouder pro-actief mee bezig moeten houden.” Volgens Van Dijk zijn steeds meer bedrijven en organisaties bezig met kunstmatige intelligentie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruiken van software of het experimenteren daarmee. Van Dijk geeft aan dat het Agentschap zijn opties bekijkt. De waakhond zou actie willen ondernemen als de algoritmen in intelligente software tot onwenselijke, onethische of mogelijk discriminerende uitkomsten leiden. (ANP)