Buttigieg en Sanders aan kop bij voorverkiezingen in Iowa

Iowa Caucuses Met een dag vertraging kwam de Democratische Partij dinsdag met een gedeeltelijke uitslag. Die valt tegen voor de landelijke koploper, oud-vicepresident Biden.

Presidentskandidaat Pete Buttigieg spreekt dinsdag aanhangers toe in Hampton, New Hampshire, een dag nadat hij een sterk resultaat behaalde bij de voorverkiezingen in Iowa.
Presidentskandidaat Pete Buttigieg spreekt dinsdag aanhangers toe in Hampton, New Hampshire, een dag nadat hij een sterk resultaat behaalde bij de voorverkiezingen in Iowa. Foto Spencer Platt / Getty Images / AFP

De chaotisch verlopen Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa pakken in het voordeel uit van de progressieve senator Bernie Sanders en Pete Buttigieg, oud-burgemeester van South Bend, Indiana. Volgens de eerste, gedeeltelijke resultaten van de Iowa Caucuses nemen zij een ruime voorsprong op de landelijke koploper, oud-vicepresident Joe Biden.

Bijna een etmaal na de start van de voorverkiezingen heeft de Democratische Partij van Iowa dinsdag 62 procent van de resultaten naar buiten gebracht. De voorzitter van de partij in de staat, Troy Price, zei niet wanneer de volledige uitslag bekend wordt. Hij bood zijn excuses aan voor het debacle bij de voorverkiezingen wegens technische problemen, dat de Democraten in ernstige verlegenheid heeft gebracht bij de aftrap van hun verkiezingsseizoen. Later op de avond werd de gedeeltelijke uitslag uitgebreid tot 71 procent van de resultaten.

Lees ook: Sanders bezorgt Democratische leiders rillingen

Buttigieg en Sanders komen bij de gedeeltelijke uitslag als koplopers uit de bus. Buttigieg gaat met 26,8 procent aan de leiding bij de strijd om het aantal gedelegeerden dat deze zomer namens Iowa wordt afgevaardigd naar de Democratische conventie - de maatstaf die traditioneel wordt gebruikt om te bepalen wie de winnaar is. Sanders staat daarbij op 25,2 procent. Senator Elizabeth Warren staat op een derde plaats met 18,4 procent, Biden is vierde met 15,4 procent. Iowa vaardigt een bescheiden 41 gedelegeerden af, op een totaal van bijna vierduizend.

Meer stemmen voor Sanders

In behaalde stemmen gaat Sanders evenwel aan kop - een gevolg van het gecompliceerde tweestaps-proces bij de Caucuses, waarbij kiezers elkaar kunnen overtuigen over te komen naar het kamp van hun kandidaat. Sanders staat bij de gedeeltelijke resultaten op 26,2 procent van de stemmen, Buttigieg op 25,2 procent. Warren staat op de derde plaats met 20,6 procent, Biden is vierde met 13,2 procent. Evenals bij de gedelegeerden is senator Amy Klobuchar vijfde. Bij de meeste andere voorverkiezingen vertaalt het hoogste aantal stemmen zich in de zege.

De gedeeltelijke uitslag is een flinke tegenvaller voor Biden, die ondanks zijn status als koploper nog geen groot enthousiasme heeft weten te wekken met zijn lusteloze campagne. Het enige lichtpunt voor hem was dat hij wegens het chaotische verloop van de verkiezingsavond maandag Iowa kon verlaten zonder een concessierede te geven. De druk neemt echter snel toe op de voormalige vicepresident om aan te tonen dat hij zijn status als favoriet kan waarmaken.

De geschiedenis van de Iowa Caucuses leert dat het cruciaal is om in de top-drie te eindigen. Slechts tweemaal won een kandidaat de nominatie na een vierde plek in Iowa. Vanaf plek vijf is het doorgaans snel afgelopen met een campagne.

Wie zijn volgens de eerste voorlopige uitslagen in de beste positie om het bij de verkiezingen in november op te nemen tegen president Donald Trump?