Justitie

Communicatie strafvervolging Wilders geopenbaard

Alle communicatie rondom de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders is maandag openbaar gemaakt. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). gaf 475 documenten vrij met alle interne communicatie binnen zijn departement en die met het Openbaar Ministerie van maart 2014 tot 9 december 2016. Het OM stelde in december 2014 vervolging in tegen Wilders voor zijn uitspraak in maart dat jaar toen hij in een verkiezingstoespraak toezegde te gaan „regelen” dat er „minder Marokkanen” naar Nederland komen. Grapperhaus doet geen uitspraak of bij het besluit Wilders te vervolgen sprake was van politieke bemoeienis. Wilders beweert dat zijn vervolging een politiek proces is. Volgens het OM heeft de officicier van justitie het besluit autonoom genomen. (NRC)