Uitslag voorverkiezingen Iowa vertraagd door technische problemen

De Democraten wezen op „kwaliteitschecks” als oorzaak van de chaos, die hen in aanzienlijke verlegenheid heeft gebracht bij de aftrap van hun verkiezingsseizoen.
Kiezers wachten maandagavond in Des Moines, de hoofdstad van Iowa, op oud-vicepresident Joe Biden, een van de koplopers bij de race om de Democratische nominatie om het bij de presidentsverkiezingen in november op te nemen tegen Donald Trump.
Kiezers wachten maandagavond in Des Moines, de hoofdstad van Iowa, op oud-vicepresident Joe Biden, een van de koplopers bij de race om de Democratische nominatie om het bij de presidentsverkiezingen in november op te nemen tegen Donald Trump. Foto Jim Lo Scalzo / EPA

De eerste voorverkiezingen in de race om het presidentschap van de Verenigde Staten, de Iowa Caucuses, zijn maandagnacht overschaduwd door technische problemen bij het tellen van stemmen. Uren nadat de resultaten van de Democratische voorverkiezingen duidelijk hadden moeten zijn, was er nog geen uitslag. En die lijkt er voorlopig ook nog niet te zullen komen.

De Democratische partij van Iowa, waar traditiegetrouw de eerste voorverkiezingen worden gehouden, wees op „kwaliteitschecks” als oorzaak van de vertraging, die de Democraten in grote verlegenheid heeft gebracht bij het begin van hun verkiezingsseizoen.

Lees ook: Sanders bezorgt Democratische leiders rillingen

„De integriteit van de resultaten is het belangrijkst”, zei partijwoordvoerder Mandy McClure. „We hebben te maken met vertraging van de resultaten als gevolg van kwaliteitschecks en het feit dat de partij voor het eerst drie sets van data moet rapporteren.” Volgens CNN hebben de campagnes van de verschillende Democraten maandagnacht te horen gekregen dat ze pas in de loop van dinsdag een definitieve uitslag kunnen verwachten.

Probleem niet veroorzaakt door hack

Volgens bronnen bij de Democraten waren er problemen met de app waarmee resultaten van meer dan 1.600 caucus-bijeenkomsten door organisatoren moesten worden doorgegeven. Daardoor moesten uitslagen worden ingebeld, wat het proces vertraagde. Er was geen sprake van een hack of een digitale indringer, benadrukt de partij.

Niettemin is het chaotische verloop van de verkiezingsavond een blamage voor de Democraten, die een beeld willen scheppen van een partij die klaar staat om het roer over te nemen van president Donald Trump. Diens campagneteam had felle kritiek op de chaotische avond in Iowa. „En dit zijn de mensen die ons hele gezondheidsstelsel willen runnen?”, sneerde campagnemanager Brad Parscale. Volgens hem hebben kiezers alle reden om te twijfelen aan een eerlijk verloop van de stembusgang.

Toespraken zonder uitslag

Vier Democratische koplopers worden beschouwd als de grootste kanshebbers op sterke resultaten in Iowa: oud-vicepresident Joe Biden, de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren, en Pete Buttigieg, voormalig burgemeester van South Bend, Indiana. Ook senator Amy Klobuchar, de zakenlieden Tom Steyer en Andrew Yang en enkele anderen streden om de gunst van de kiezers in de relatief kleine staat in het Amerikaanse Midden-Westen.

In afwachting van de resultaten spraken de kandidaten maandagavond laat hun aanhangers al toe, nog zonder zicht op de uitslag. „Wanneer de resultaten worden aangekondigd, heb ik een goed gevoel over onze prestaties hier in Iowa”, zei Sanders, die eerder op de avond op veel steun leek te kunnen rekenen.

Volgens Buttigieg heeft Iowa „het land geschokt, want alle indicaties wijzen er op dat we met een zege doorgaan naar New Hampshire”, zei hij, doelend op de volgende voorverkiezingen, volgende week dinsdag.