Recensie

Recensie Film

In de ban van het slijm

Jeugdfilm In ‘De Grote Slijmfilm’ wordt een slijmverbod ingesteld. Voor kinderen een reden om in opstand te komen. In script en acteren is weinig tijd gestoken, maar met snoepjeskleuren en snelle montage blijft de vaart er aardig in.

Olivia (Rómeycia Valentijn, links) en Indy (Bibi) kokkerellen aan hun nieuwe slijm, in ‘De Grote Slijmfilm’.
Olivia (Rómeycia Valentijn, links) en Indy (Bibi) kokkerellen aan hun nieuwe slijm, in ‘De Grote Slijmfilm’.

Kinderen kliederen al decennia met slijm en smurfensnot, maar na 2017 raakte de onderbouw in de greep van een ware slijmhausse. Die is nu allang op zijn retour, wat vervelend is voor merken als Poopsie Slijm („magische eenhoorn legt schattige drolletjes van slijm!”) die het in potje levert. Thuis zelf slijm maken is overigens veel stoerder, met knutsellijm, zuiveringszout, lenzenvloeistof, kleurstof en glittertjes. Liever niet van je creatie snoepen dan: het ingrediënt borium is nogal ongezond.

Kan De Grote Slijmfilm, gesponsord door een merk dat borium gelukkig vermijdt, een tweede slijmgolfje losmaken? Met twee populaire vloggers om volgers naar de bioscoop te lokken kan de film zelf moeilijk floppen. Onbetwist slijmkoningin van Nederland is Meisje Djamila, een vlogger met 1,24 miljoen volgers op YouTube en als 28-jarige nog steeds rolmodel voor 10-jarigen. Djamila’s ‘tutorials’ om zelf slijm te maken trokken miljoenen hits. Slijmkroonprinses is de 10-jarige Bibi (612.000 volgers), die in de film Indy speelt. Zij verheugt zich met haar BFF Olivia (Rómeycia Valentijn) op de Grote Slijm Challenge, maar speelgoedkoning Dominicus Duff (Geza Weisz) verspreidt met hulp van journaliste Tess (Djamila) ‘fake news’ zodat er een slijmverbod komt. Dan kan Duff de kinderen zijn saaie pluisbeesten en ganzenbord opdringen.

Lees ook ‘Jonge acteurs worden gecast op aantal volgers sociale media’

Dat De Grote Slijmfilm ‘fake news’ juist met oude media vereenzelvigt is bedenkelijk, maar filmisch begrijpelijk. Er zijn nog wat verhaallijntjes over een afwezige vader en een verliefde grote broer, maar in script, acteren of locaties lijkt minimale tijd gestoken. Wel houdt regisseur Somers met snoepjeskleuren, snelle montage, split screens, animatie en stampmuziek aardig de vaart erin. Je kan de kleintjes hier veilig even parkeren, behalve als je die smeerboel niet in huis wilt.