Het is officieel: groothertogin Maria Teresa veroorzaakt de angstcultuur

Het rommelt in de monarchie van groothertogdom Luxemburg. Media zijn in de ban van groothertogin Maria Teresa. Uit een rapport blijkt een angstcultuur. Het personeel zou angstig zijn, vaak ziek, te veel druk voelen.

Het rapport spreekt van wanbeheer in het personeelsbeleid, en is duidelijk over wie in dit alles een significante rol speelt: de groothertogin. Zij neemt de belangrijkste beslissingen als het gaat om de omgang met, en het aannemen en ontslaan van personeel. Ook is er een gebrek aan interne communicatie en aan financiële transparantie. Zo is onduidelijk of privéactiviteiten van het echtpaar met overheidsgeld gefinancierd worden. Het functioneren van de monarchie moet hervormd worden, zo luidt een conclusie. De premier zou kunnen meebeslissen over personeelszaken. Ook moet er meer financiële helderheid komen.

Het rapport werd in juni besteld door premier Bettel, nadat het hoge personeelsverloop was gebleken. De laatste zes jaar moesten 51 van de 110 werknemers weg. Vóór publicatie plaatste groothertog Henri een verklaring op sociale media, waarin hij de „oneerlijke beschuldigingen” jegens zijn vrouw veroordeelde. (NRC)