Ergernis over omroep om ‘betaald’ interview Laura H.

KRO-NCRV VVV-bonnen ter waarde van 400 euro kreeg IS-ganger Laura H. voor deelname aan ‘Mensen met M’. De VVD laakt KRO-NCRV. „Als gasten gekocht worden, gaat mijn wenkbrauw wel omhoog.”

Margiet van der Linden sprak Laura H., die niet met gezicht in beeld kwam.
Margiet van der Linden sprak Laura H., die niet met gezicht in beeld kwam. Beeld KRO-NCRV

Het interview met het voormalige kalifaatmeisje Laura H. van Margriet van der Linden, dat op Eerste Kerstdag werd uitgezonden in het tv-programma Mensen met M, was al door de ombudsman voor de publieke omroep gekraakt, na dagenlange maatschappelijke beroering.

Nu de veroordeelde IS-ganger en spijtoptant blijkt te zijn gehonoreerd voor haar deelname aan het kerstprogramma volgt een nieuwe golf van beroering in Den Haag en Hilversum.

Minister Arie Slob (Media, Christenunie) meldde maandag in reactie op Kamervragen van de VVD dat Laura H. 400 euro ontving bij het programma, dat een budget hanteerde van 750 euro per gast. Op haar (besloten) Twitter-account meldt Laura H. dat haar VVV-bonnen zijn verstrekt door de redactie, voor een dagje uit met de kinderen. KRO-NCRV bevestigt dat de producent het bedrag op die manier heeft uitgekeerd. Op verdere vragen ging de omroep dinsdag niet in.

Op de vraag van Kamerlid Zohair El Yassini (VVD) of de minister bereid is in te grijpen bij de publieke omroep „om te voorkomen dat veroordeelde IS-gangers en/of terroristen een verdienmodel kunnen maken van hun misdaden” antwoordde Slob dat „de redactionele onafhankelijkheid van de omroepen een groot goed” is.

Wenkbrauw

Het ligt voor de hand dat alleen Laura H., die alleenstaand moeder en student is, een tegemoetkoming kreeg. AD-columnist Angela de Jong, die met FVD-leider Thierry Baudet in de aflevering zat die op Kerstavond werd uitgezonden, kreeg volgens haar hoofdredacteur Hans Nijenhuis alleen kerstballen met de letter M mee.

De VVD heeft nieuwe schriftelijke vragen aangekondigd en wil gedetailleerde antwoorden over de betaling aan Laura H. en over het betalen van gasten. „Als die gekocht worden, gaat mijn wenkbrauw daar wel van omhoog”, zegt El Yassini. „Ik spreek Slob als systeembeheerder van de publieke omroep aan als blijkt dat de gedragscode niet werkt.”

De bindende governancecode voor publieke media-instellingen, die voortvloeit uit de aangescherpte Mediawet, schrijft voor dat personen die figureren in een journalistiek programma „bijvoorbeeld in een portret of een documentaire” niet voor hun verhaal betaald worden. Mensen met M kan worden betiteld als amusement, maar ook dan moet „een interne regeling” opgesteld worden „over de toelaatbaarheid van en de wijze waarop betaling aan gasten [...] mogelijk is”. Bij een onkostenvergoeding moet „ondubbelzinnig blijken” welke kosten gemaakt zijn door een gast. Daarnaast mogen media-instellingen „geen geschenken” geven om „derden iets te laten doen of nalaten”.

Lees ook: Laura H. doet haar verhaal: ‘Vertrekken was de grootste fout van mijn leven’

Laura H. werd geïnterviewd met Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. Het stuitte veel kijkers tegen de borst dat gekozen was voor een veroordeelde IS-ganger, met amper aandacht voor de gruweldaden van de terreurorganisatie die alom bekend waren toen zij als tiener met haar man en twee kinderen naar het kalifaat reisde. Ombudsman Margo Smit voor de publieke omroep oordeelde dat „dit format niet op deze manier of voor deze persoon te gebruiken is”. Ook vond ze dat KRO-NCRV had moeten ingrijpen. De omroep draagt „verantwoordelijkheid voor het pakket problemen met formatkeuze, vraagstelling en timing dat Mensen met M bij het publiek onder de kerstboom deponeerde”.

Programmamaker Sinan Can interviewde recent de ex-jihadist Jason Walters voor De Lokroep, een driedelige documentaire over jihadisme in Nederland. „Als hij een reiskostenvergoeding had gevraagd, had hij die gekregen. Maar hij vroeg niets.” Hij vindt de ophef over Laura H.’s gage „too much”. „Had haar die 400 euro gegeven maar wel strak geïnterviewd, was er niets aan de hand.”

Twitter avatar KRONCRVtalkshow KRO-NCRV talkshow Laura H. (bekend als het kalifaatmeisje) had ondanks het gevaar in Syrië en Irak, tóch contact met haar vader. #MensenmetM https://t.co/GVUEa3inMY