Eerste Belgische besmetting met het coronavirus gemeld na repatriëring

Wuhan-virus

Een gerepatrieerde Belg, die zondag met een groep Europeanen is overgevlogen uit de Chinese stad Wuhan, blijkt besmet met het coronavirus. Hij is maandagavond naar het referentiecentrum van het Sint Pietersziekenhuis in Brussel gebracht. Acht andere Belgen die negatief zijn getest op het virus verblijven nog in het militair hospitaal bij Neder-Over-Heembeek. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block deze dinsdagochtend gezegd. Zij gaf toen samen met Belgische artsen een persconferentie over het eerste Belgische geval van het virus.

Volgens De Block en viroloog Marc Van Ranst is er geen verspreiding van het virus geweest naar andere passagiers op de vlucht.

De negen Belgen vlogen afgelopen weekend vrijwillig samen met andere Europeanen terug uit China. Alle inzittenden van de vlucht werden, voordat zij aan boord gingen, getest. Ook bij aankomst op de militaire luchthaven van Melsbroek werd een test uitgevoerd, waarna de burgers konden doorreizen naar hun thuisland.

Zodra het virus was vastgesteld heeft de Belgische overheid de Wereldgezondheidsorganisatie en de overheden van de andere Europese landen ingelicht, aldus de minister.

Aan boord van de repatriëringsvlucht naar Europa zaten ook Nederlanders, die nu in Nederland in quarantaine zitten. Eén Deense passagier kon zondag niet doorreizen naar Denemarken vanwege griepverschijnselen. Dat bleek na controle niet het coronavirus.

16 vragen over het virus 6-7