Cultuurfilosoof Schrijver George Steiner (90) overleden

George Steiner
George Steiner Foto Bertrand Guay/AFP

De Frans-Amerikaanse cultuurfilosoof en schrijver George Steiner is maandagavond overleden in zijn Engelse woonplaats Cambridge. Dit bevestigde zijn zoon aan The New York Times.

Steiner werd 90 jaar en was ruim dertig jaar literair recensent en criticus voor The New Yorker en The Guardian. Daarnaast publiceerde hij meer dan vijfentwintig boeken, waaronder korte verhalen, novelles en essays over religie, muziek, schilderkunst en geschiedenis.

Hij werd in 1989 Nederland bekend door het VPRO-programma Nauwgezet en wanhopig, een vierluik van programmamaker Wim Kayzer waarin hij samen met György Konrád, Jorge Semprun en Gabriel García Márquez het leven in de 20ste eeuw besprak. Steiner, die in 1940 met zijn joodse ouders vluchtte naar Amerika, stond bekend als „een van de laatste echte hommes des lettres”. In de VS studeerde hij aan de universiteiten van Chicago en Harvard. Tot aan zijn dood was Steiner aan verschillende universiteiten gasthoogleraar.

Uitgebreide necrologie op nrc.nl