Ambassadeur op matje na ‘ongewenste activiteiten’

Saoedi-Arabië Vier verdachten zijn maandag gearresteerd in Nederland en Denemarken omdat zij aanslagen tegen Iran zouden voorbereiden.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) heeft maandag de ambassadeur van Saoedi-Arabië ontboden na de arrestatie van vier leden van een Iraanse afscheidingsbeweging in Nederland en Denemarken. Ook in Denemarken is de ambassadeur ontboden, daar zouden drie leden voor Saoedi-Arabië gespioneerd hebben.

De twee EU-landen hebben „de boodschap overgebracht dat de ongewenste activiteiten” van een Iraanse pro-Arabische verzetsbeweging „niet acceptabel zijn”.

Eerder op de dag werd in Delft een veertigjarige Iraniër opgepakt die een of meerdere terroristische aanslagen in Iran zou hebben voorbereid. Ook werd een inval gedaan bij zijn werkplek in Rijswijk. Volgens justitie wilde de man samen met „voor ons onbekende anderen” aanslagen plegen in zijn thuisland.

In Denemarken zijn maandag ook drie leden van dezelfde groepering, opgepakt. Het zou gaan om de ASMLA, de Arabische strijdbeweging voor de bevrijding van Ahvaz, die strijdt voor een zelfstandige Arabische staat in het zuiden van Iran. De beweging zou actief zijn in Denemarken en Nederland. Leden worden verdacht van het spioneren voor Saoedi-Arabië, meldt de Deense politie, die in dit onderzoek samenwerkte met de Nederlandse diensten.

Bloks klacht bij de ambassadeur had betrekking op de spionageaanklacht in Denemarken, schrijft de minister. „Nederland en Denemarken hebben de EU geïnformeerd over deze zaak.” Het Nederlandse onderzoek werd ingesteld na een verzoek van de AIVD. Blok wilde daar verder niet inhoudelijk op ingaan.

De drie verdachten in Denemarken zouden tussen 2012 en 2018 hebben gespioneerd voor de Saoedische veiligheidsdiensten. Het is onbekend wie bespioneerd zijn, volgens de Deense politie gaat het om „individuen en bedrijven”. Iran en Saoedi-Arabië zijn al decennia aartsvijanden.

Gewapende tak

De Deense en Nederlandse politie- en justitiediensten hebben samengewerkt in de zaken betreffende de ASMLA-leden. Vooralsnog is onbekend wat de relatie is tussen de verschillende verdachten. Een OM-woordvoerder stelt dat de Deense verdachten niet degenen zijn met wie de Nederlandse verdachte aanslagen voorbereidde.

De ASMLA heeft een gewapende tak die meerdere aanslagen heeft uitgevoerd in Iran. Het geweld was hierbij gericht op de Iraanse Revolutionaire Garde en op olie- en gasvelden waar de Iraanse regering van profiteert.

De ASMLA is bovendien onderdeel van de Ahvaz National Resistance, die onder meer de verantwoordelijkheid voor de aanslag op een militaire parade in september 2018 heeft opgeëist.

Iran beschouwt de groepering als terroristisch. In Nederland staat ASMLA nog niet op een dergelijke lijst. Wel wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is de groepering zo aan te merken, aldus het OM.