Vliegveld Madrid tijdelijk gesloten vanwege ‘rondvliegende drones’

Spanje Op het vliegen met drones in de buurt van een luchthaven staat in Spanje een boete van maximaal 90.000 euro.
Reizigers op het vliegveld van Madrid.
Reizigers op het vliegveld van Madrid. Foto Emilio Naranjo/EPA

Het vliegverkeer van en naar luchthaven Madrid-Barajas heeft maandagmiddag meer dan een uur stil gelegen vanwege een signalering van drones. Dat heeft het Spaanse ministerie van Transport bekendgemaakt. Het is onbekend om wat voor drones het gaat, waar ze vandaan komen en waar ze nu zijn.

De vluchten werden om 12.40 uur stilgelegd. 26 arriverende vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens en vertrekkende vluchten werden uitgesteld of geannuleerd. Rond 14.15 uur konden de eerste vliegtuigen weer opstijgen en landen.

Het Spaanse Agentschap voor Veilige Luchtvaart (AESA) benadrukt dat het verboden is om met drones te vliegen in de buurt van een luchthaven. Mensen die dit toch doen, kunnen een boete tot 90.000 euro krijgen. „Drones zijn geen speelgoed!”, aldus het agentschap.

In december 2018 kwam de Londense luchthaven Gatwick op een vergelijkbare manier in het nieuws toen honderden vluchten geannuleerd werden vanwege de aanwezigheid van twee drones. Zo’n 140.000 passagiers werden de dupe van dit incident. Afgelopen april maakte de politie bekend dat de drones bestuurd werden door iemand met „veel kennis over het vliegveld”, zoals een medewerker.

De luchthaven Madrid-Barajas ligt net buiten de Spaanse hoofdstad.