‘Vision for peace’

Palestijnse leider dreigt alle banden met VS en Israël te verbreken om vredesplan

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zaterdag gedreigd alle banden met Israël en de Verenigde Staten te verbreken. Dat deed hij tijdens een eendaagse top van de Arabische Liga in Caïro. De Palestijnse leider reageerde op het ‘vredesplan’ dat de Amerikaanse president Donald Trump vorige week presenteerde.

Volgens Abbas gaat het ook om gemaakte afspraken op het gebied van veiligheid. Hij zegt dat Israël en de VS op de hoogte gesteld zijn.

De Palestijnse president maakte, evenals de Arabische Liga, al eerder bekend niets te zien in het Amerikaanse plan, dat als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse moet dienen. De top van de Arabische Liga in Egypte, die bedoeld was om de zogeheten tweestatenoplossing te bespreken, was op verzoek van de Palestijnen georganiseerd. Onder meer Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië, Irak en Libanon maken deel uit van de Liga. Ook voorzitter Ahmed Aboul Gheit wees het Amerikaanse plan van de hand. Hij waarschuwde dat het voorstel geen stabiliteit en vrede in de regio zal brengen.

Zaterdag zei Abbas dat Trump geprobeerd had met hem in contact te komen, maar dat hij pogingen daartoe had afgewimpeld. Volgens Abbas deed hij dat om te voorkomen dat Trump in de toekomst zou kunnen beweren dat de Palestijnen over het plan zijn geraadpleegd. Abbas heeft in het verleden overigens ook al eens gedreigd de banden op te schorten.

Het vredesplan ‘Vision for Peace’, dat wel steun kreeg van de Israëlische premier Netanyahu, gaat nog wel uit van de tweestatenoplossing maar versnippert het Palestijnse grondgebied dusdanig dat er feitelijk geen sprake is van een levensvatbare Palestijnse staat. Wel zouden de Palestijnen een eigen hoofdstad mogen vestigen in een buitenwijk van Oost-Jeruzalem.

Het plan is vooral zeer gunstig voor Israël en in het bijzonder voor premier Netanyahu die volgende maand voor hernieuwde parlementsverkiezingen staat. Israël heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Abbas. (Reuters)