Twee Nederlandse advocaten staan MH17-verdachte bij

MH17-macht Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate staan een van de vier verdachten bij tegen wie in maart het proces begint.
Het MH17-monument in Vijfhuizen.
Het MH17-monument in Vijfhuizen. Foto Olivier Middendorp

Twee Nederlandse advocaten gaan een van de vier mannen bijstaan die vervolgd wordt voor de vliegtuigramp met MH17. Het gaat om Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate van het Rotterdamse strafrechtkantoor Sjöcrona Van Stigt Advocaten. Zij zullen samenwerken met de Russische advocaat Jelena Koetjina, is te lezen op de website van het kantoor.

Welke verdachte zij bijstaan, wordt niet gezegd. Koetjina zegt echter tegen het Russische persbureau Tass dat het gaat om Oleg Poelatov, luitenant-kolonel in het Russische leger. Hij dook onder codenaam Gjoerza (‘Adder’ in het Russisch) in een telefoongesprek op, waaruit blijkt dat hij betrokken was bij het transport van de Boek-installatie naar de locatie in rebellengebied waar vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

Lees ook: Deze mannen zaten volgens het JIT achter ‘MH17

„Wij begrijpen dat deze verschrikkelijke vliegramp voor veel emoties zorgt”, zeggen Van Eijck en Ten Doesschate in Het Advocatenblad over de zaak. „Tegelijk is het cruciaal in een rechtsstaat dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces.” De zaak tegen vier MH17-verdachten moet in maart beginnen. De vliegtuigramp boven Oost-Oekraïne kostte in 2014 298 mensen het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het is vrijwel uitgesloten dat de vier verdachten, drie Russen en één Oekraïner, zullen verschijnen in de rechtbank. Zij bevinden zich momenteel in Rusland of gebied dat in handen is van Oekraïense separatisten. Rusland levert geen eigen onderdanen uit. Het is nog onduidelijk wie de andere drie verdachten zal bijstaan.