Turkije valt Syrische militairen aan uit wraak voor dodelijke beschieting

Ook dertien Syrische militairen zouden om het leven zijn gekomen in de Syrische regio Idlib.
De stad Maaret al-Numan in Idlib.
De stad Maaret al-Numan in Idlib. Foto Louai Beshara/AFP

In de Syrische regio Idlib zijn bij een artilleriebeschieting vier Turkse militairen en een burgermedewerker om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP maandag, gebaseerd op berichtgeving van de Turkse autoriteiten. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden ook dertien Syrische militairen zijn gedood.

De Turkse doden vielen toen een groot konvooi zondag werd aangevallen bij het binnentrekken van Idlib, het laatst overgebleven rebellenbolwerk in het noordwesten van Syrië. Volgens het Syrisch Observatorium ging het om een konvooi van vijf colonnes met 320 gepantserde voertuigen. Het Turkse ministerie van Defensie stelt dat de lokale autoriteiten vooraf van de komst van de militairen op de hoogte waren gesteld. De militairen werden desondanks aangevallen. Rusland zegt niks van de operatie te hebben geweten.

Waarschuwing Erdogan

In reactie op de aanval zouden zeker dertig doelwitten zijn „geneutraliseerd”, aldus Ankara. Volgens president Recep Tayyip Erdogan zouden 46 doelwitten zijn geraakt, maar het is volgens internationale persbureaus onduidelijk of het om Syrische militairen of rebellen gaat.

Erdogan heeft gewaarschuwd dat Turkije niet zal accepteren dat militairen worden aangevallen. Turkije heeft twaalf observatieposten in de noordelijke regio. Syrische troepen die zich rondom de posten ophouden, zullen als „vijandige doelwitten” worden beschouwd, aldus Erdogan. De president heeft gedreigd de aanval op de militairen te vergelden: „We hebben op dergelijke aanvallen in het verleden gereageerd, en blijven dat doen. Of het nu met mortieren of onze artillerie is.”

De-escalatiezone

In Idlib strijden rebellen tegen het door Rusland gesteunde regime van president Assad. De provincie is ook de laatste regio in het land waar de jihadistische groepering Hayat Tahrir al-Sham de macht heeft. De jihadisten worden onder meer bestreden door het door Turkije aangestuurde Nationaal Bevrijdingsfront.

De Turken willen een ‘de-escalatiezone’ aan de Turks-Syrische grens creëren, maar afspraken daarover met Rusland zijn recent hevig onder druk komen te staan. Turkije dreigde maandag met militair ingrijpen, als de aanvallen in de regio aanhouden.

Afgelopen anderhalve maand vluchtten zo’n 350.000 Syrische burgers uit Idlib. Zij hebben zich volgens de VN gevestigd in aangrenzend gebied, waaronder Turkije.