Politieke impasse

Beoogd premier Irak hoopt betogers voor zich te winnen

De Iraakse president Barham Salih heeft Mohammed Tawfiq Allawi als nieuwe premier van het land aangewezen. De benoeming komt twee maanden na het aftreden van oud-premier Adil Abdul-Mahdi, die het veld moest ruimen na maandenlang straatprotest.

Het verdeelde parlement mocht een opvolger voor Abdul-Mahdi naar voren schuiven, maar slaagden hier niet in. Daarop wees president Salih iemand aan. Het parlement moet nog met de benoeming instemmen. Als dat gebeurt, kan Allawi een nieuwe regering vormen.

Toenmalig premier Abdul-Mahdi stapte in november op vanwege aanhoudende politieke onrust in het land. Honderdduizenden Irakezen gingen de straat op om te demonstreren tegen corruptie bij de overheid. Zij eisten hervormingen van het hele politieke stelsel. Bij de demonstraties kwamen naar schatting vijfhonderd burgers door hard ingrijpen van de veiligheidsdiensten om het leven. Vorige week vonden er in veel steden opnieuw vreedzame protesten plaats.

Allawi heeft betogers aangemoedigd door te gaan tot hun eisen zijn ingewilligd. Ook zegde hij vervroegde verkiezingen toe, een eis van de betogers. Of zij blij zullen zijn met Allawi, is echter de vraag. Allawi was eerder al minister en zou daarom gezien kunnen worden als onderdeel van de gevestigde politieke elite. (AP, Reuters)