Oost-Afrika

Somalië roept noodtoestand uit vanwege sprinkhanenplaag

Somalië heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen wegens de grootste sprinkhanenplaag in zeventig jaar. De insecten hebben de voedselvoorraden verwoest van een van de armste en kwetsbaarste regio’s ter wereld, waardoor hongersnood dreigt. „Uitzonderlijk grote zwermen” sprinkhanen hebben een groot deel van de gewassen opgegeten, stelt het Somalische ministerie van Landbouw. Enorme zwermen trekken door Oost-Afrika en richten behalve in Somalië ook grote schade aan in Soedan, Eritrea, Djibouti en Kenia. Ook in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn inmiddels sprinkhanen gespot. Somalië is het eerste land dat de noodtoestand heeft uitgeroepen. Experts waarschuwen dat er zonder ingrijpen eind juni nog vijfhonderd keer zoveel sprinkhanen zullen zijn. (AP, AFP)