In beeld

In slechts tien dagen van modderpoel naar noodziekenhuis

Het aantal besmettingen met het Wuhan-coronavirus liep twee weken geleden snel op in de Chinese stad Wuhan, waar het virus is uitgebroken. De ziekenhuizen in de stad konden de toestroom aan patiënten niet meer aan. Om iedereen alsnog medische hulp te kunnen bieden, werd dag en nacht gewerkt om in anderhalve week een noodziekenhuis te bouwen.
Vrachtwagens reden af en aan met bouwmaterialen voor het noodziekenhuis, waar duizend patiënten kunnen worden behandeld. Toen werd begonnen met de bouw, lag het aantal vastgestelde besmettingen op 800.
Foto Yuan Zheng/EPA
Het ziekenhuis moest binnen tien dagen zijn gebouwd. De eerste graafmachines arriveerden donderdagavond 23 januari op de toen nog modderige bouwplaats aan de rand van de stad.
Foto STR/AFP
Honderden bouwvakkers werden opgetrommeld om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis binnen anderhalve week operationeel kon zijn. Eerst moest de grond gereed worden gemaakt om te kunnen beginnen met bouwen.
Foto Yuan Zheng/EPA
Na drie dagen begint de fundering van het ziekenhuis gestalte te krijgen. De rode modder heeft plaatsgemaakt voor witte platen en doeken, waar later beton op zal worden gegoten.
Foto Hector Retamal/AFP
Bouwvakkers laden bouwmateriaal uit, drie dagen nadat de bouw van start was gegaan. Het noodziekenhuis moest een kopie worden van het gebouw dat in 2003 in de Chinese hoofdstad Beijing werd neergezet. Dat was bedoeld om patiënten met SARS, een ander coronavirus, te behandelen. In dat ziekenhuis werden uiteindelijk zo'n 700 mensen van medische hulp voorzien.
Foto Hector Retamal/AFP
De bouwvakkers werkten dag en nacht door aan het ziekenhuis, dat de naam Huoshenshan Hospital kreeg. De bouwvakkers op de foto treffen voorbereidingen om beton te storten. Intussen is elders in Wuhan begonnen met de bouw van een tweede vergelijkbaar noodhospitaal, dat plaats moet bieden aan nog eens 1.600 patiënten.
Foto Xiao Yijiu/AP
Op dinsdag, vier dagen na de start van de bouw, worden de laatste handelingen verricht aan de fundering. Op dat moment zijn wereldwijd inmiddels meer dan 2.800 besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld.
Foto Xiao Yijiu/AP
Het ziekenhuis kon zo snel worden gebouwd omdat het bestaat uit geprefabriceerde gebouwen, waardoor het als het ware een enorm bouwpakket is. Omdat het ziekenhuis bestaat uit een bouwpakket kunnen ook de kosten laag worden gehouden, aldus Chinese autoriteiten. Hoeveel geld er in de bouw van het ziekenhuis wordt gestoken, is niet bekend.
Foto Shi Yi/EPA
Het ziekenhuis werd gebouwd rondom een vakantiecomplex aan de rand van de stad, oorspronkelijk bedoeld als huisvesting voor lokale werknemers.
Foto China Daily via Reuters
Op donderdag 30 januari, een week nadat de eerste graafmachines arriveerden, schieten de kleine gebouwen stuk voor stuk uit de grond. Het ziekenhuis telt meerdere verdiepingen.
Foto Arek Rataj/AP
Intussen vordert ook de bouw van het tweede noodziekenhuis, het Leishenshan Hospital, gestaag. Dit ziekenhuis met 1.600 bedden moet in de loop van deze week operationeel zijn.
Foto Xiao Yijiu/AP
Het eerste noodziekenhuis heeft een oppervlakte van zo'n 25.000 vierkante meter. Na een week dag en nacht bouwen begint het ziekenhuis vorm te krijgen.
Foto Cai Yang/AP
Bouwvakkers werken zaterdag aan het Huoshenshan Hospital in Wuhan.
Foto Xiao Yijiu/AP
De laatste hand wordt gelegd aan het Huoshenshan Hospital.
Foto Xiao Yijiu/Xinhua via AP
Een luchtfoto van het Huoshenshan Hospital. Zondag kreeg het Chinese leger zeggenschap over het ziekenhuis, dat patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus moet gaan behandelen.
Foto AFP
Het ziekenhuis kreeg de naam Huoshenshan Hospital, dat vuurgodberg betekent. Het ziekenhuis wordt maandag geopend en beschikt over 1.000 bedden.
Foto AFP