Filmprijzen

1917 grote winnaar Bafta’s, film Parasite wint met beste scenario

De Eerste Wereldoorlog-film 1917 is zondag in Londen de grote winnaar geworden van de Bafta-awards, de prijzen van de Britse Film- en Televisieacademie. De film won zeven prijzen, waaronder die voor beste film. Sam Mendes won met 1917 ook de prijs voor beste regisseur. Joaquin Phoenix kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Joker, Renée Zellweger werd beste actrice voor haar rol in Judy. De Zuid-Koreaanse film Parasite, die eerder in Cannes de Gouden Palm won, werd uitgeroepen tot beste niet-Engelstalige film en kreeg de prijs voor het beste scenario. The Irishman viel, ondanks tien nominaties, niet in de prijzen. For Sama werd uitgeroepen tot beste documentaire. De Britse filmprijs wordt gezien als graadmeter voor de Oscars, de Amerikaanse filmprijzen die 9 februari worden uitgereikt. (NRC)