Driehonderd overlastgevende asielzoekers op zwarte lijst van Justitie

Justitie plaatst asielzoekers die structureel overlast veroorzaken op een lijst. Het gaat dan om delicten als winkeldiefstallen en zwartrijden.
Asielzoekers bij het centrum in Ter Apel.
Asielzoekers bij het centrum in Ter Apel. Foto Kees van de Veen/ANP

Zo’n driehonderd asielzoekers die in Nederland worden opgevangen, veroorzaken structureel overlast. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zij maken zich schuldig aan bijvoorbeeld winkeldiefstal, zwartrijden en zakkenrollen.

Drie provincies zijn deze week begonnen met een speciale aanpak van de overlastgevende groep. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn tachtig mensen op een lijst geplaatst, de zogenoemde Top X-lijst. Daarmee moet worden voorkomen dat de groep uit het oog van de instanties verdwijnt. De overlastgevers kunnen, onder aansturing van zogenoemde ketenmariniers, maatregelen opgelegd krijgen zoals een gebiedsverbod.

Lees ook: ‘Imago van vreemdeling lijdt onder rotzakjes’

Ketenmariniers

De ketenmariniers, ambtenaren die speciaal bevoegd zijn om zich bezig te houden met de groep, werken samen met onder andere gemeentes, politie en de IND. Naar schatting vormen de overlastgevende asielzoekers 1 tot 2 procent van de 27.000 asielzoekers in Nederland, zegt ketenmarinier Jur Verbeek tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Justitie vindt de zwarte lijst nodig omdat de groep overlast veroorzaakt voor omwonenden van asielzoekerscentra. Ook neemt door incidenten het draagvlak in de samenleving af voor de opvang van hulpbehoevende asielzoekers. De aanpak werd voor het eerst toegepast in Ter Apel en Cranendonck, en wordt nu van daaruit uitgebreid.