Baudet over tweet over ‘lastigvallende Marokkanen’: te snel gehandeld

Trein Baudet schreef dat zijn vriendinnen door „vier Marokkanen” waren lastiggevallen. Al snel ontstond kritiek toen getuigen van het incident stelden dat het heel anders was verlopen.
Baudet in de Tweede Kamer.
Baudet in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

FVD-leider Thierry Baudet handelde „te snel en te stevig” toen hij op sociale media stelde dat twee vriendinnen van hem in een trein waren belaagd door „vier Marokkanen”. Dat erkent hij maandag in een verklaring op Facebook. Afgelopen weekend bleek dat de mannen NS-medewerkers en een politieagent in burger waren, die bezig waren met een controle.

Volgens de politicus zijn de vrouwen wel degelijk „onaangenaam bejegend” in de trein. Baudet stelt dat er sprake was van „intimiderend verbaal en non-verbaal gedrag” dat de vrouwen een onaangenaam gevoel had gegeven. Hierbij zou „openlijk en meermalen wapengerei zijn getoond”. Hij zegt echter ook dat hij de kwestie „te haastig in een bredere politieke context” heeft geplaatst. Hiermee verwijst hij naar zijn opmerking over de afkomst van de mannen en de bijgevoegde oproep om te „stemmen voor verandering” en los te breken uit „politiek correct gelul”.

In een reactie zeggen de politie en NS de lezing van Baudet niet te herkennen. Een politiewoordvoerder stelt dat zijn collega en de NS-medewerkers de vrouwen „netjes hebben aangesproken”, zoals gebruikelijk is. Een NS-woordvoerder zegt „pal achter de handelwijze van onze collega’s en de betrokken agent te staan”. Op Twitter benadrukt zijn collega bovendien dat NS-medewerkers geen wapens dragen.

Eerder op maandag liet de politie weten te onderzoeken of de FVD-leider een strafbaar feit heeft gepleegd met zijn boodschappen op sociale media. De politie kan mogelijk aangifte doen van laster namens de agent die aanwezig was.

Lees ook: NS weerspreekt claim Baudet over lastigvallende ‘Marokkanen in een trein’

Welles-nietes

Baudet schreef vrijdag op sociale media dat twee „dierbare vriendinnen” door vier Marokkaanse personen waren lastiggevallen in een trein. Op Instagram deelde hij een foto van de achterhoofden van twee mannen. Al snel ontstond kritiek toen getuigen van het incident stelden dat het heel anders was verlopen. De mannen bleken drie NS-medewerkers en één agent in burger te zijn die de vervoersbewijzen van de vrouwen controleerden.

De vrouwen zouden niet hebben geloofd dat de mannen NS-medewerkers waren, waarna een „welles-nietes-discussie” ontstond en een agent erbij werd gehaald. Hierop hebben de mannen zich geïdentificeerd, waarna de vrouwen hun vervoersbewijzen alsnog lieten controleren.

Baudet schrijft maandag in zijn verklaring dat de mannen gedreigd hadden de vrouwen „mee te nemen”. Volgens de politie heeft de agent in de trein alleen gezegd dat de vrouwen mee mochten naar het politiebureau zodat hij kon laten zien dat hij daadwerkelijk een agent is.