Zeker twintig doden door verdrukking bij kerkdienst Tanzania

Tanzania Kerkgangers raakten in het gedrang toen ze gezalfd wilden worden met ‘gezegende olie’. Onder de doden zijn vijf kinderen.
Straatbeeld in het noorden van Tanzania waar veel toeristen richting de berg Kilimanjaro trekken.
Straatbeeld in het noorden van Tanzania waar veel toeristen richting de berg Kilimanjaro trekken. Foto Gernot Hensel/EPA

Zeker twintig mensen, onder wie vijf kinderen, zijn zaterdagavond om het leven gekomen doordat ze in het gedrang kwamen tijdens een kerkdienst in Tanzania. Dat zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters. Ook raakten zestien mensen gewond.

Honderden mensen waren aanwezig bij een kerstdienst in een stadion in Moshi, vlak bij de berg Kilimanjaro, in het noorden van Tanzania bij de grens met Kenia. De verdrukking ontstond toen de mensen zich haastten om gezalfd te worden met ‘gezegende olie’ door de predikant. Deze Boniface Mwamposa is zeer populair omdat hij belooft dat de olie welvaart brengt en ziektes kan genezen. Na het incident maakte de prediker zich snel uit de voeten.

Later werd Mwamposa opgepakt in Dar es Salaam, toen hij het land wilde ontvluchten. Hij zal verantwoordelijk worden gehouden voor het incident, zei de minister van Binnenlandse Zaken George Simbachawene tegen persbureau Reuters. Volgens de minister ontstond het gedrang toe de prediker de aanwezigen verzocht zich in één keer naar een kant van het station te begeven om gezalfd te worden. De minister spreekt van zo’n 10.000 aanwezigen.

‘Welvaartspredikers’

Het aantal ‘welvaartspredikers’ is de afgelopen jaren toegenomen in Tanzania. De predikers zeggen mensen uit de armoede te kunnen halen en wonderbaarlijke genezingen uit te kunnen voeren.

De Tanzaniaanse president John Magufuli zei in een verklaring dat hij rouwde om de overledenen in Moshi, evenals twintig andere mensen die de afgelopen week om het leven kwamen door overstromingen in de zuidelijke regio Lindiom.