Somalië roept noodtoestand uit vanwege sprinkhanenplaag

Zwermen zo groot als steden trekken door Oost-Afrika en vreten alles kaal. Somalië is het eerste land dat de noodtoestand heeft uitgeroepen.
Een boer in het plaatsje Enziu in Kenia rent door een zwerm sprinkhanen in een poging ze weg te jagen.
Een boer in het plaatsje Enziu in Kenia rent door een zwerm sprinkhanen in een poging ze weg te jagen. Foto Dai kurokawa/EPA

Somalië heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de grootste sprinkhanenplaag in zeventig jaar. De insecten hebben de voedselvoorraden verwoest van één van de armste en kwetsbaarste regio’s ter wereld, waardoor hongersnood dreigt.

„Buitengewoon grote zwermen” sprinkhanen hebben een groot deel van de gewassen opgegeten, stelt het Somalische ministerie van Landbouw volgens persbureau AFP. Zwermen zo groot als steden trekken door Oost-Afrika en richten behalve in Somalië grote schade aan in Soedan, Eritrea, Djibouti en Kenia. Ook in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, zijn inmiddels sprinkhanen gespot. Somalië is het eerste land dat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

Lees ook dit van NRC-correspondent Koert Lindijer: Sprinkhanen vreten Oost-Afrika kaal

Experts waarschuwen volgens persbureau AP dat als er niet wordt ingegrepen, er rond juni nog vijfhonderd keer zo veel sprinkhanen zullen zijn. Vanaf dan zullen de zwermen door de droogte vanzelf gaan slinken. In Kenia zijn vijf sproeivliegtuigen met insecticide ingezet, die moeten voorkomen dat de plaag doortrekt naar Oeganda en Zuid-Soedan.