‘Dader steekpartij Londen net vrijgelaten uit gevangenis’

Volgens de Britse politie zijn twee mensen gewond geraakt bij wat omschreven wordt als een terreurdaad. De dader is doodgeschoten.
Het gebied rond de plek waar een man zondag mensen aanviel met een mes is afgesloten.
Het gebied rond de plek waar een man zondag mensen aanviel met een mes is afgesloten. Foto Antonio Bronic/Reuters

De man die zondagmiddag in Londen meerdere mensen verwondde met een mes, was net vrijgelaten uit de gevangenis. Dat meldt de Britse zender Sky News. Hij zou de helft van een driejarige straf hebben uitgezeten voor het verspreiden van extremistisch materiaal, maar kon niet langer vastgehouden worden.

De Britse politie schoot de aanvaller dood en spreekt van een „terreur gerelateerde actie”, vermoedelijk had hij een jihadistisch motief. Een van de gewonden verkeert in levensgevaar.

Het incident speelde in Streatham, een wijk zo’n acht kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Uit videobeelden blijkt dat drie agenten snel ter plaatse waren en de dader, die een nep bomvest droeg, neerschoten. Een derde slachtoffer dat eerder werd gemeld, bleek alleen lichte verwondingen te hebben door rondvliegend glas.

Volgens de BBC trokken hulpdiensten in groten getale uit en werd een politiehelikopter ingezet. Het gebied rond het incident werd afgezet en bewoners moesten tijdelijk binnen blijven. Inmiddels zijn de wegen weer vrijgegeven.

Lees over het vorige steekincident: Aanslagpleger Londen met narwaltand overmeesterd door veroordeelde criminelen

In november schoot de politie in Londen nog een man dood die met een nep bomvest aan twee mensen doodstak en er drie verwondde. Dat incident werd ook omschreven als een terreurdaad. De dader was ook net vrijgelaten na een celstraf van zestien jaar. Hij had vastgezeten voor het voorbereiden van een terreuraanval.