Beurskoersen China kelderen, centrale bank grijpt in met steun

Chinese beurs Na ruim een week gingen de Chinese financiële markten maandag weer open. Forse koersdalingen konden niet worden voorkomen.

Bij een apotheek in de Chinese stad Guangzhou informeren medewerkers klanten over de verdeling van mondkapjes. De Chinese overheid wil dat iedereen een gelijke kans heeft mondkapjes te bemachtigen.
Bij een apotheek in de Chinese stad Guangzhou informeren medewerkers klanten over de verdeling van mondkapjes. De Chinese overheid wil dat iedereen een gelijke kans heeft mondkapjes te bemachtigen. Foto Alex Plavevksi/ EPA

Aandelen op de Chinese beurzen zijn maandag met 7,9 procent gekelderd, nadat die na tien dagen weer zijn opengegaan. Door een verlengde sluiting in verband met het Chinese nieuwjaar en het coronavirus hadden beleggers sinds 23 januari niet de kans te handelen. Bij opening daalden de koersen met gemiddeld 9,1 procent, en ze herstelden nauwelijks meer.

De daling vond plaats ondanks een forse steunoperatie van de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China. Die besteedde omgerekend 158 miljard euro om te voorkomen dat de geldmarkt in China zou opdrogen. Hiervan was omgerekend ongeveer 20 miljard euro ‘nieuw’ geld; de rest betrof het opnieuw financieren van eerdere geldoperaties.

De pijn op de beurzen van Shanghai en Shenzen was maandag groot. Van de bijna 4.000 genoteerde bedrijven daalde 90 procent met 10 procent – de maximaal toegestane daling van een aandeel op één dag. Dat kan inhouden dat dinsdag verdere koersdalingen te verwachten zijn. Op maandag wisten maar 162 beursfondsen te stijgen. Het totale verlies aan marktwaarde mag worden geschat op omgerekend zo’n 500 miljard euro. De koersdaling op één dag is de ergste sinds 2007.

Lees ook: Vrees voor mondiale recessie door coronavirus groeit

De beursdaling in China dreunde vanmorgen niet door in de rest van de wereld, maar had het karakter van een inhaalslag. In Hongkong, dat vorige week wel open was en sindsdien al 5,7 procent had prijsgegeven, stegen de koersen licht, met 0,2 procent. Chinese aandelen die in Hongkong kunnen worden verhandeld raakten vorige week al 6,4 procent kwijt. Internetreuzen Alibaba en Tencent stegen zelfs licht.

In Europa waren de beurzen maandagochtend stabiel tot licht beter. Rond het middaguur stond de AEX-index op een kleine winst van 0,2 procent. De termijnhandel in de Amerikaanse S&P-beursindex wees op een hogere opening van Wall Street.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag twee rentetarieven voor de geldmarkt met 0,1 procentpunt. Ook is sprake van een steunpakket met leningen voor bedrijven in de getroffen provincie Hubei, om te voorkomen dat deze door de stilstand van het maatschappelijke en economische verkeer kopje-onder gaan. Dat de centrale bank in moest grijpen, was te voorzien: de Chinese overheid heeft slechts beperkte ruimte om de economie te stimuleren. Dit jaar bedraagt, volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het begrotingstekort al 6 procent. Ook voor de volgende jaren tekent het IMF al een Chinees begrotingstekort van rond de 6 procent in. Dat staat nog los van de gevolgen van het coronavirus.

Verlies van economische groei

De Chinese economie krijgt het zwaar te verduren als gevolg van de maatregelen die worden genomen om het coronavirus in te dammen. De ramingen van analisten gaan uit van een verlies van 1 procent tot 2 procent economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar. Maar als fabrieken langer gesloten blijven dan 9 februari, de datum die nu gepland staat, kan de schade in China, en ver daarbuiten, veel hoger oplopen. Het land speelt een cruciale rol in veel internationale productieketens, waardoor tekorten kunnen ontstaan.

Een bekend voorbeeld van een onverwacht effect kwam na de aardbeving in het Japanse Kobe in 1995. Daarna bleek een verrassend wereldwijd tekort aan computerschermen, die in grote meerderheid alleen in de Kobe-regio bleken te worden geproduceerd.

China weegt zwaar in de mondiale productie. Ten tijde van de SARS-epidemie van 2003 was de Chinese economie nog maar 4,3 procent van de wereldeconomie. Nu is dat 16,9 procent. De uitval van productie is niet het enige probleem. Ook het binnenlandse transport in China en internationaal transport kunnen lijden onder de maatregelen om besmetting in te dammen. Zo ook het reisverbod van en naar China dat steeds meer landen hebben uitgevaardigd.

Helpen mondkapjes tegen verspreiding van het virus? Lees vragen en antwoorden over het Wuhan-coronavirus

Update (maandag 3 februari 2020): Dit bericht is geactualiseerd nadat de Chinese beurzen zijn geopend.