Ajax verslaat PSV (1-0) en gaat weer alleen aan kop in eredivisie

Eredivisie Promes maakte zondag in Amsterdam het enige doelpunt. Met 21 speelronden heeft Ajax drie punten voorsprong op AZ.
Bruma van PSV en Ryan Babel van Ajax tijdens de wedstrijd zondag in Amsterdam.
Bruma van PSV en Ryan Babel van Ajax tijdens de wedstrijd zondag in Amsterdam. Foto ANP

Ajax gaat na zondag weer alleen aan de leiding in de eredivisie. De Amsterdammers versloegen PSV in de Johan Cruijff ArenA met 1-0. Ajax heeft na 21 speelronden een voorsprong van drie punten op AZ, dat vrijdag met 4-0 won van RKC Waalwijk.

Ajax startte zo veel beter dat het een klein wonder was dat de koploper bij rust slechts met 1-0 leidde. Met Ryan Gravenberch en Carel Eiting naast Donny van de Beek op het middenveld was de thuisploeg bijna alleen maar in de aanval. Toch had het elftal van de jarige trainer Erik ten Hag een foutje van uitblinker Lars Unnerstall nodig om te scoren.

De doelman van PSV kan veel met zijn handen, maar heeft geen beste traptechniek. Hij schoot de bal na 35 minuten zomaar in de voeten van Donny van de Beek, die vervolgens ongehinderd door de defensie van de bezoekers mocht lopen en Quincy Promes liet scoren (1-0). De aanvaller viel even daarna geblesseerd uit.

Ajax kwam in de eerste helft tot maar liefst achttien doelpogingen, waarvan negen tussen de palen. Unnerstall redde uitstekend op inzetten van Promes, Van de Beek en Ryan Babel.

Van de Beek miste in de openingsfase nog een riante kans op 2-0 en daarna werd het aanvalsspel van Ajax slordiger en slordiger. Dat had mogelijk een beetje te maken met de drie noodzakelijke wissels. Joël Veltman en Promes vielen voor rust geblesseerd uit. En ook Babel vroeg na een klein uur om een wissel. De ziekenboeg van Ajax was al zo vol, met Hakim Ziyech, Daley Blind, David Neres en Zakaria Labyad.

Bij PSV, dat een machteloze indruk maakte, debuteerde de Zwitserse verdediger Ricardo Rodríguez na rust. De Eindhovenaren wonnen eind september in de competitie voor het laatst een wedstrijd buiten het eigen stadion. PSV blijft op de vijfde plaats staan, met nu veertien punten achterstand op Ajax en elf op AZ.(ANP)